Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Venezolaanse vluchtelingen krijgen medische hulp op Curaçao

01-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
gevangenis curacao venezuela anp
Een doorbraak voor vluchtelingen uit Venezuela die op Curaçao verblijven: ze krijgen vanaf vandaag medische hulp. Vlakbij het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Willemstad opent maandag een kliniek, opgezet door de lokale stichting Salú pa Tur, met hulp van Stichting Vluchteling. De autoriteiten op Curaçao  hebben beloofd de vluchtelingen niet aan te houden of op een andere manier te belemmeren om medische hulp te vinden.
De situatie voor Venezolanen op Curaçao is slecht. De overheid op Curaçao beschouwt de vluchtelingen als ‘illegale immigranten’, jaagt ze op en zet ze onder erbarmelijke omstandigheden vast in afwachting van hun uitzetting. ZEMBLA maakte er de uitzending ‘ Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden ’ over.
Fragment uit de uitzending:
26.000 Venezolanen op Curaçao
Venezolanen die op zoek zijn naar medische hulp, worden dus niet vastgezet, maar met rust gelaten beloven de autoriteiten op Curaçao. Stichting Vluchteling verwacht zo ongeveer 50 medische consulten per dag te kunnen faciliteren, en ruim 7000 mensen te helpen tot het eind van het jaar. Volgens Stichting Vluchteling zijn er momenteel al 26.000 vluchtelingen uit Venezuela op Curaçao. Op Curaçao wonen ongeveer 160.000 mensen.
Er is ook een samenwerking tot stand gekomen met het nabijgelegen ziekenhuis, vertelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling: “We hebben afgesproken met lokale autoriteiten en specialisten, dat als vluchtelingen specialistische hulp nodig hebben, bijvoorbeeld voor aanvullend laboratoriumonderzoek of scans, zij die in het Sint Elisabeth ziekenhuis kunnen krijgen.”
Samenwerking met ziekenhuis
De kliniek voor de Venezolanen is opgezet in een oud gebouw in de buurt van het ziekenhuis dat door vrijwilligers is schoongemaakt en opgeknapt. In de kliniek kunnen vluchtelingen ook psychologische hulp krijgen. Ceelen: “Mensen die huis en haard verlaten, hebben vaak trauma’s opgelopen.”
Volgens Stichting Vluchteling is de situatie voor Venezolanen op Curaçao de laatste tijd iets verbeterd, maar nog steeds worden vluchtelingen opgesloten. “ Dat is mensonterend, zo gaan we niet met vluchtelingen om in Nederland”, vindt Ceelen van Stichting Vluchteling.
Crisis in Venezuela
Meer dan vier miljoen mensen zijn Venezuela sinds 2014 ontvlucht. Onder het bewind van president Maduro is voedsel schaars en onbetaalbaar. Door de inflatie zijn salarissen niets meer waard. Ook zijn er nauwelijks medische voorzieningen. Maduro werd onlangs voor een tweede keer verkozen tot president, in een verkiezing die door de oppositie werd geboycot. In januari riep parlementsvoorzitter en oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Hij wordt erkend door meer dan vijftig landen, waaronder de EU en de VS. Ondanks grote protesten, geniet Maduro nog altijd de steun van het leger en verschillende landen als Rusland, Cuba, Turkije en Iran.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.