Veel vraag naar opkoopregeling koeien
22-02-2017
• leestijd 2 minuten
Er willen zoveel boeren meedoen met de opkoopregeling voor koeien van het ministerie van Economische Zaken, dat het ministerie de inschrijving voorlopig heeft gesloten. Het potje voor de zogenoemde stoppersregeling, die bedoeld is om het mestoverschot te beperken, is na één dag al leeg.
Het ministerie en de boeren zelf hadden samen 12 miljoen euro vrijgemaakt om melkveehouders aan te moedigen hun bedrijf op te doeken. Er meldden zich meteen honderden boeren, met samen meer dan 40.000 koeien. Zij moeten nu loten om het beschikbare geld.
Wie achter het net vist, kan in mei nog eens een gooi doen. Dan komt er een tweede, en later nog een derde potje vrij. Boeren krijgen dan wel minder geld voor hun vee.
De stoppersregeling moet ervoor zorgen dat Nederland straks 60.000 koeien minder telt. Daarvoor ligt in totaal 50 miljoen euro klaar.
Toen het melkquotum in april 2015 werd afgeschaft, breidden Nederlandse boeren hun veestapel fors uit. Het CBS berekende dat daardoor het aantal melkkoeien met 120.000 is toegenomen. Ons land telt 1,6 miljoen melkkoeien die samen ruim 12 miljard liter melk per jaar produceren. Maar meer koeien betekent meer mest. En mest zorgt voor fosfaat.
De fosfaatproductie in dierlijke mest is nog steeds te groot in Nederland. Het Europese maximum van 127,9 miljoen kilo fosfaat is vorig jaar met vier miljoen kilo overschreden, blijkt uit cijfers van het CBS. En hoewel het aantal kilo’s fosfaat in de veehouderij is gedaald, is die in de melkveehouderij juist toegenomen.