Veel meer vervuilde grond van Vink in Barneveld dan gedacht: 6700 ton
18-12-2018
•
leestijd 2 minuten
•
166 keer bekeken
•
De afvalverwerker Vink heeft veel meer vervuilde grond in Barneveld toegepast dan eerder werd aangenomen. Het gaat in totaal om 6700 ton, meldt de provincie. De gemeente Barneveld heeft geen idee waar de grond ligt. Dinsdag onthulde de provincie ook in welke andere negen plaatsen vervuilde grond van Vink ligt.
De meeste van die gemeenten waren al bekend, maar nu is ook duidelijk dat in Almere en Laren (Noord-Holland) vervuilde grond van Vink is toegepast. Het gaat respectievelijk om 64 en 23 ton. Het grootste deel van de in totaal 7679 ton vervuild zand, ligt in Barneveld.
De gemeente schakelt
volgens Omroep Gelderland
een bureau in dat gaat onderzoeken waar de grond terecht is gekomen.
Lees in welke plaatsen vervuild zand van Vink is toegepast en om hoeveel zand het gaat
4300 ton vervuild zand ontbreekt
Er ontbreken ook nog enkele tonnen vervuild zand waarvan niet eens bekend is in welke plaatsen het zand is gestort. Uit gegevens rond de opslag en keuring van zand blijkt dat er in totaal een partij van rond de 12.000 ton was, veel meer dus dan de nu bekende 7679 ton. Dat zou betekenen dat van ongeveer 4000 ton zowel de herkomst niet duidelijk is, als waar het terecht is gekomen.
In twee ZEMBLA-uitzendingen bleek dat Vink allerlei regels overtreedt. In 'De Kunstgrasberg' werd duidelijk dat Vink een jaar in overtreding was met de opslag van de kunstgrasmatten. De provincie gedoogde de situatie lange tijd. In ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ meldde ZEMBLA dat het bedrijf vervuilde grond illegaal heeft toegepast in nieuwbouwwijken in Barneveld.
Dwangsommen
De provincie meldde dinsdag ook nog dat twee last onder dwangsommen zijn verstuurd naar Vink. Vink moet binnen een maand de vrijkomende stortgassen verwerken in een werkende storgassenbenuttingsinstallatie. Die installatie is nu buiten werking. Als het bedrijf niet binnen een maand zorgt voor een werkende installatie, riskeert Vink een dwangsom van 10.000 euro per constatering. Dit kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro.
Vink mag geen kunstgrasmatten meer innemen, omdat er meer bouw- en sloopafval op het terrein van het bedrijf ligt dan is toegestaan. Doet Vink dit toch dan riskeert het bedrijf een dwangsom van 20.000 euro per constatering. Dit kan oplopen tot een maximum van 100.000 euro.