© ANP
Driekwart van de huisartsen vindt de werkdruk op dit moment te hoog en maakt zich zorgen over hun eigen welzijn en dat van hun team. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die 1.100 huisartsen hebben ingevuld. De stijgende zorgvraag en de bijdrage van de huisartsen aan de COVID-vaccinaties heeft enorm veel gevraagd van de huisartsen en hun team, zegt de LHV.
Ook leveren huisartsen op dit moment meer zorg dan in de tijd vóór de corona-uitbraak. LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: “Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden”.
Tegelijk kampen huisartsen met zowel tekorten aan waarnemend huisartsen als aan doktersassistenten en praktijkondersteuners en zien zij het somber in qua bemensing voor de komende maanden. Een oplossing voor de problemen moet vanuit Den Haag komen, meent de LHV.
Ze roepen de politiek dan ook op om de administratieve lasten voor huisartsen en hun team te verminderen en om huisartsen niet meer in te zetten voor grootschalige vaccinatiecampagnes. Van ‘t Veld: “Dat kunnen we met een gerust hart aan de GGD overlaten”.
Ook willen huisartsen een langere consultduur. Van ‘t Veld: “Als huisartsen de tijd krijgen om met de patiënt de vaak onderliggende problematiek van de medische vraag te verkennen, leidt dit aantoonbaar tot betere zorg, minder verwijzingen naar het ziekenhuis, lager medicijngebruik en ook tot meer voldoening in het werk.”
In de Zembla-uitzending ‘Huisarts in crisistijd’ volgen we een maand lang huisarts Rob Besselink en zijn naaste collega’s tijdens de eerste golf van het coronavirus in Herpen. We onderzoeken: wat doet een huisarts in crisistijd? Hoe ben je ernstig zieke patiënten nabij, terwijl het gevaar van besmetting zo groot is?
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.