Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Veel asbestovertredingen bij Vink’

24-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
vink 05
Het Barneveldse bedrijf Vink heeft meerdere overtredingen begaan bij de inname van asbest. Dit blijkt na diepgaand onderzoek van de Gelderse Omgevingsdienst dat openbaar is gemaakt naar aanleiding van een een Wob-verzoek van ZEMBLA meer dan een jaar geleden. Door de manier van werken bij Vink is de herkomst van asbest in veel gevallen onduidelijk.
Volgens de Omgevingsdienst overtreedt Vink de wet door onvoldoende zicht te hebben op de herkomst van het asbest. De onderzoekers schrijven dat deze informatie ‘essentieel is voor toezicht’, omdat bijvoorbeeld gecontroleerd moeten kunnen worden of asbest op zorgvuldige manier is verwijderd. Daarnaast controleert Vink onvoldoende of particulier aangeboden asbest niet van bedrijven afkomstig is. Voor particulieren gelden minder strenge regels, wat het lastiger maakt afvalstromen te volgen.
‘Eerlijkheid van de klant’
De Omgevingsdienst stelt dat veel geaccepteerde asbest waarschijnlijk van bedrijven afkomstig is en dat Vink dit had moeten en kunnen weten. Volgens Vink is het echter niet mogelijk om opgegeven informatie te controleren en moet het bedrijf uit kunnen gaan van de eerlijkheid van de klant.
Lees ook: "Provinciebestuur Gelderland ‘liegt’ over rol OM bij rapport over Vink"
Risico voor volksgezondheid
Ton Diepeveen is Statenlid voor de PVV in de provincie Gelderland en volgt de Vinkzaak op de voet. Diepeveen schrikt van het rapport: “Met de vele overtredingen houdt Vink hiermee een systeem in stand waarmee illegaal asbest kan worden verwijderd.” Het Statenlid neemt de zaak hoog op, omdat het gaat om gevaarlijk materiaal. “Asbest is heel gevaarlijk, illegale verwijdering is een risico voor de volksgezondheid. Dit is heel kwalijk.” Diepeveen vindt het verweer van Vink zwak: “Als je asbest aanneemt kan je niet zomaar iemand op zijn blauwe ogen geloven. Er zijn duidelijke voorwaarden en als daar niet aan kan worden voldaan moet je asbest niet accepteren.”
 Het Statenlid heeft schriftelijke vragen gesteld en wil van de provincie weten of er gevaar is geweest voor de volksgezondheid en welke actie is ondernomen naar aanleiding van het kritische rapport van de Omgevingsdienst. 
Openbaar gemaakt
De Omgevingsdienst constateerde ook vele overtredingen bij de verwerking van zogenaamde bodemslakken. Beide rapporten werden vandaag openbaar gemaakt door de provincie Gelderland, mede als gevolg van een Wob-verzoek van ZEMBLA van april 2018. Aanvankelijk werden de stukken geweigerd, omdat het Openbaar Ministerie de verstrekking zou blokkeren. Eind juni bleek deze bewering ongegrond, toen het OM in een brief schreef dat zij geen bezwaar ziet in openbaarmaking en dat de provincie Gelderland hierover onjuiste informatie heeft verstrekt.
Waarschijnlijk stoppen
Nadat de provincie meldde de rapporten openbaar te maken, kondigde Vink aan "mogelijk te stoppen" met de inname van asbest door particulieren.  
ZEMBLA maakte eerder de uitzending ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’, over een vervuilde partij grond die door Vink tegen de regels in werd gebruikt bij de aanleg van een woonwijk in Barneveld.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.