Wat gaat minister Schouten doen om burgers te beschermen tegen bollengif?
25-04-2019
•
leestijd 2 minuten
•
99 keer bekeken
•
Bezorgde omwonenden vechten al jaren tegen het gif dat pal naast hun huis wordt gespoten. Deze maand is voor het eerst vast komen te staan dat omwonenden van bollenvelden meer en langer aan bestrijdingsmiddelen worden blootgesteld dan werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de overheid is uitgevoerd.
De belangrijkste vraag is nu: welke maatregelen gaat de overheid nemen om kwetsbare groepen voor mogelijke gezondheidsschade te beschermen? "Het is nu een strijd tussen de economische belangen en de belangen van kinderen", zegt één van de onderzoekers van het rapport, professor Pieter Sauer.
Op dit moment is onduidelijk welke gezondheidsrisico’s met name ongeboren en jonge kinderen lopen door het gif dat in hun tuinen en ook binnenshuis terechtkomt. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het zal nog jaren duren voordat we precies weten of, en zo ja, hoe schadelijk bestrijdingsmiddelen voor omwonenden daadwerkelijk zijn.
Gaat minister Schouten maatregelen nemen om kwetsbare groepen uit voorzorg te beschermen?
Op basis van de nieuwe inzichten uit het onderzoek pleiten vooraanstaande experts zoals toxicoloog professor Martin van den Berg en kinderarts en professor Pieter Sauer in ZEMBLA ervoor dat dichtbij huizen van jonge gezinnen niet meer gespoten mag worden totdat alle gezondheidsrisico’s in kaart zijn gebracht. Het RIVM zegt dat de gemeten gehalten aan bestrijdingsmiddelen geen risicogrenzen overschrijden, maar stelt in ZEMBLA dat ze de veiligheid van de middelen niet kan garanderen.
ZEMBLA heeft minister Schouten gevraagd wat ze nu gaat doen om jonge gezinnen te beschermen. Volgens Schouten moeten we meer inzichten krijgen om alle risico’s van bestrijdingsmiddelen in kaart te kunnen brengen.
Omwonenden van bollenvelden willen dat de minister nu maatregelen neemt. De bezorgdheid gaat zo ver dat een bewoner in de gemeente Westerveld zelf een spuitvrije zone rondom zijn huis heeft gekocht. Dit was volgens hem de enige manier om zijn gezin te beschermen.
Door de nieuwe onderzoeken lopen de spanningen tussen bezorgde burgers en boeren verder op. Tot nu toe moesten omwonenden het samen met de boeren uitzoeken.
Minister Schouten erkent tegenover ZEMBLA: "Ik merk dat die discussie zich steeds meer verhardt, dat partijen tegen over elkaar komen te staan." Toch wil de overheid dat burgers en boeren er samen uitkomen. De omwonenden vinden het schandalig dat het landelijke probleem wordt weggezet als een burenruzie.
ZEMBLA-onderzoeksjournalist Ton van der Ham en Rodina Fournell - die naast een landbouwveld woont waar veel gespoten wordt - vertellen bij het radioprogramma De Nieuws BV
over 'Bollengif in babyluier':