Criminele orgamisaties maken vaker gebruik van leegstaande huur- en koopwoningen voor de illegale teelt van hennep, meldt Trouw. Bij de organisatie Meldpunt Misdaad Anoniem kwamen dit jaar 5657 meldingen over hennepkwekerijen binnen. Volgens een woordvoerder van de organisatie zitten daar meer kwekerijen in woningen bij dan voorheen. Om precies te kijken hoe groot de groei is, gaat het meldpunt per 1 januari meldingen splitsen in 'hennepkwekerij' en 'hennepkwekerij bedrijfspand'.
Veel huiseigenaren zijn door de crisis gedwongen om hun onverkoopbare woning te verhuren. Makelaars en verhuurbemiddelaars storten zich massaal op deze groeimarkt. Het grote aanbod van huurwoningen trekt ook criminelen aan die zich voordoen als betrouwbare huurders. Maar eenmaal binnen bouwen ze de woning om tot een wietkwekerij.
Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schades en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna 30 procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis. Op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro.
Volgens het Openbaar Ministerie is dit groeiende probleem niet alleen op te lossen met veroordelingen bij de strafrechter. Er moet eerder worden ingegrepen. Veel criminele organisatie maken gebruik van stromannen die met valse documenten woningen huren. Makelaar en bemiddelaars die de woningen verhuren noeten daarom kandidaat-huurders beter controleren. Eerder meldde 'ZEMBLA' dat de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt' heeft gefaald. De Taskforce werd in 2008 door minister Hirsch Ballin van Justitie ingesteld en heeft als doelstelling; ‘een zichtbare reductie van de grootschalige hennepteelt in Nederland.’ Ruim vier jaar later, constateert diezelfde Taskforce dat dat mislukt is. In het vertrouwelijke verslag van de bijeenkomst van de Taskforce staat: 'Het klassieke doorrechercheren door de politie/justitie na het aantreffen van een kwekerij om op die manier de organisatie erachter aan te pakken, blijkt in de praktijk niet of onvoldoende te werken.' Bekijk ZEMBLA - 'Wietkweker in je huis' van Jos Slats en Hans van Dijk