FNV gaat met Schiphol samenwerken in de taskforce die de gezondheid van de platformmedewerkers van de luchthaven gaat onderzoeken en die ook bekijkt in welke mate zij worden blootgesteld aan schadelijke stoffen, zoals ultrafijnstof. Dat die onderzoeken er zouden komen, was al bekend. Dat FNV als partij aan tafel zit nog niet. In dit dossier stonden beide partijen voorheen altijd lijnrecht tegenover elkaar.
“Wij stellen de allerhoogste voorwaarden aan deze onderzoeken en die zijn ingewilligd. Je kunt dan aan de zijlijn blijven staan of meepraten. Wij hebben voor het laatste gekozen”, zegt Joost van Doesburg van FNV. De kwaliteit die FNV eist van het onderzoek is vooralsnog met deze opzet geborgen, vindt van Doesburg: “Als er in een later stadium sprake van is dat die in het geding komt, doen we niet meer mee.”
Zembla onthulde in de uitzending ‘Ziek van Schiphol’ dat Schiphol en KLM 15 jaar geleden al door hun eigen arbodiensten werden gewaarschuwd voor een verhoogd risico op longkanker en hartproblemen bij de platformmedewerkers van de luchthaven. Volgens deskundigen hebben de bedrijven te weinig met die waarschuwingen gedaan. Ook FNV sloot zich bij die kritiek aan. “Onze kritiek dat de werkgevers jaren niets hebben gedaan, staat nog steeds overeind. Ze gaan alleen nu wel iets doen”, zegt Van Doesburg van FNV.
Volgens de vakbondsman staat de medewerking aan de taskforce dan ook los van het handhavingsverzoek dat FNV bij de arbeidsinspectie heeft neergelegd. “De arbeidsinspectie heeft aangegeven voor 1 mei met een rapport te komen van wat er moet gebeuren. Wij gaan ervan uit dat de conclusie van de arbeidsinspectie heilig is. Als er concrete eisen komen vanuit de arbeidsinspectie moeten die te alle tijde geïmplementeerd en uitgevoerd worden.”
De taskforce gaat onderzoek doen naar de huidige gezondheidstoestand van de medewerkers. Daarnaast heeft FNV als voorwaarde gesteld dat er ook onderzoek komt naar mogelijke gezondheidsschade die werknemers de afgelopen jaren hebben opgelopen. Schiphol en FNV hebben afgesproken om er samen bij de Rijksoverheid op aan te dringen dat het RIVM de opdracht krijgt om zo’n onderzoek uit te voeren.
In de uitzending van Zembla maakte FNV bekend de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven aansprakelijk te stellen voor de gezondheidsschade die platformmedewerkers “al jaren oplopen”. De deelname van FNV aan de taskforce heeft volgens Van Doesburg geen gevolgen voor die aangekondigde rechtszaak. “Onze leden hebben schade van hun werkzaamheden ondervonden. Dan moeten wij als vakbond een schadevergoeding bij de werkgevers eisen.”
Hoe lang de gezondheids- en blootstellingsonderzoeken gaan duren, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wie de onafhankelijk voorzitter van de taskforce gaat worden en welke onafhankelijke partij het onderzoek uitvoert. “Het is allemaal in een heel pril stadium. De conceptie heeft pas net plaatsgevonden. De geboorte nog niet”, aldus Van Doesburg.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.