Vakbond FNV roept zieke vliegtuigbemanningsleden op zich te melden
15-11-2017
•
leestijd 2 minuten
•
73 keer bekeken
•
“Een individu is voldoende om een vooronderzoek te starten.” Dat zegt Marike Schooneveldt van Bureau Beroepsziekten FNV, over de mogelijke beroepsziekte ‘aerotoxisch syndroom’. FNV plaatste maandag naar aanleiding van de uitzending van Zembla ‘Gif in de cockpit’, een bericht op de website.
In de oproep staat: "Tot nu toe hebben we nog geen zaken gehad met het aerotoxisch syndroom, maar als leden zich bij ons melden, dan zullen we zeker het vooronderzoek opstarten."
Zwijgcontract
In de Zembla-uitzending ‘
Gif in de cockpit: Het zwijgcontract
’ zijn een piloot en een stewardess te zien die naar eigen zeggen door het vliegen ziek zijn geworden. Hun arts is ervan overtuigd dat ze lijden aan het aerotoxisch syndroom.
Volgens een groeiende groep wetenschappers en piloten worden sommige bemanningsleden en mogelijk ook frequent flyers ziek door het inademen van giftige dampen. De dampen zijn afkomstig van motorolie die via de motoren naar binnen worden gezogen. De klachten van het aerotoxisch syndroom bestaan uit hoofdpijn, verlammingsverschijnselen en evenwichtsstoornissen.
de samenvatting in tekst en beeld van de uitzending 'Gif in de cockpit: Het zwijgcontract'
Nog geen meldingen
Marike Schooneveldt: “De uitzending van afgelopen woensdag is door veel mensen bekeken. Tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld. Nu er aandacht voor is op televisie, dachten we dat het misschien goed zou zijn om te laten weten dat FNV-leden zich kunnen melden.”
Bureau Beroepsziekten FNV belooft vertrouwelijk met informatie en persoonsgegevens van melders om te gaan. "De naam van de melder wordt wel bij ons geregistreerd, maar komt absoluut niet op straat te liggen", aldus Schooneveldt. "Niets wordt zonder toestemming van de melder naar buiten gebracht."
Aansprakelijk
Als leden met klachten zich melden, belooft Schooneveldt dat die serieus worden genomen. “We gaan dan uitzoeken of we kunnen spreken van een beroepsziekte. We kijken naar arbeidsomstandigheden en er wordt een medisch adviseur bij betrokken.” Als is vastgesteld dat het om een beroepsziekte gaat, kan FNV in overleg met de melder, besluiten om de werkgever aansprakelijk te stellen.