Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Urgenda wil stop op subsidie voor biomassa: ‘Je kunt nog beter aardgas gebruiken’

15-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
biomassa 3 ANP

Urgenda-voorvrouw Marjan Minnesma wil dat het kabinet het roer omgooit en vanwege de hoge uitstoot stopt met het subsidiëren van houtige biomassa.“Als ik het cru zeg, dan zeg ik: je kan beter aardgas gebruiken en bomen planten, dan biomassa gebruiken en bomen planten”, zei ze in NPO Radio 1 programma Dit is de Dag.


Er zijn al wel miljarden aan subsidie aan bedrijven beloofd. Minnesma vind dat de overheid betrouwbaar moet zijn en daar dus niet zomaar onderuit kan. Ze stelt voor dat de overheid het gesprek aangaat met energiebedrijven en zegt: "We hebben ons vergist. We moeten dit niet meer willen.”


Klimaatzaak

Urgenda heeft als doel Nederland sneller duurzaam te maken. De stichting won de klimaatzaak tegen de overheid. Uiteindelijk bevestigde de Hoge Raad de eerdere uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde dat de overheid de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990.


Minister Wiebes wilde afgelopen week niet toezeggen dat er geen subsidie meer gaat naar de bouw van nieuwe biomassacentrales.


Minnesma geeft toe dat ze zelf twintig jaar geleden onderzoek deed naar biomassa en toen van mening was dat het een goede oplossing is. 


“Het vervelende is: we hebben de afgelopen dertig jaar nauwelijks iets gedaan aan klimaatverandering. We hebben niet veel tijd. Als je nu die boom verstookt in een elektriciteitscentrale, dan stoot je meer uit dan als je het zou doen met kolen en twee keer zoveel als gas. Dan plant je die boom, maar dan kost het twintig tot honderd jaar voordat die co2 uit de lucht is. Die tijd hebben we niet meer, omdat alle mensen die bezig zijn met klimaatverandering weten: de komende 10 jaar zijn cruciaal.”


Volgens Minnesma moet het kabinet de komende tien jaar zoveel mogelijk inzetten op zonne- en windenergie en aardwarmte: “In de tussentijd heb ik liever aardgas dan biomassa. Aardgas is maar de helft van de uitstoot.” 


Investering

Dat het enorm veel geld kost om de energievoorziening om te zetten naar aardwarmte, zonne- en windenergie ziet de Urgenda-voorvrouw niet als een probleem. “Het aardige is dat als je overgaat naar een systeem zonder olie, kolen en gas, dan eindig je over tien tot vijftien jaar met een goedkoper systeem en het levert schone lucht op. Dat betekent bijvoorbeeld minder kosten voor de gezondheidszorg.”

Er zijn op dit moment 153 nieuwe biomassa-installaties in aanbouw waarvoor al een omgevingsvergunning is toegekend. Dat zijn vooral kleinere installaties. Het totaal geregistreerde installaties komt daarmee op 372 biomassacentrales.


Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Voor de kleinste biomassa-installaties (met een vermogen onder 15 megawatt) is het niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Daardoor is een groot deel van deze installaties op dit moment niet in beeld bij overheidsinstellingen. Daarom zijn provincies de kleinere centrales in kaart aan het brengen.

Commissie Remkes
De commissie Remkes adviseerde het kabinet vorige week ook te stoppen met het subsidiëren van biomassa en dezelfde emissie-eisen te stellen voor kleine centrales als die nu gelden voor grote centrales. Het effect kan volgens de commissie zijn dat er wordt gestopt met het bouwen van kleinere biomassacentrales.

Door: Mathijs Pennings

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.