'Onze kinderen lopen risico op hersenschade door uitstoot zware metalen Tata Steel'
06-06-2019
•
leestijd 2 minuten
•
203 keer bekeken
•
De dorpsraad van Wijk aan Zee vindt dat Tata Steel (het voormalige 'Corus' / Hoogovens) ''weinig ambitie'' toont in de verbeteringsplannen die het staalbedrijf donderdag bekendmaakte. ''Tata stoot willens en wetens al jarenlang zware metalen uit waardoor onze kinderen hersenschade en andere lichamelijke problemen kunnen oplopen'', reageert de raad. ''Dat noemt het bedrijf overlast. Wij noemen dat onverantwoord ondernemen.''
Inwoners van Wijk aan Zee ondervinden al jaren de nadelen van het nabijgelegen staalbedrijf. Van de ''glimmende folder'' waarin het bedrijf zijn plannen ontvouwt, zijn de leden niet onder de indruk. Ze verwijten het bedrijf een ''gebrek aan urgentie''.
Al 30 jaar onopgelost
De dorpsraad rekent het Tata en de betrokken overheden aan dat de problemen met stof dat vanaf het bedrijventerrein over de omgeving waait nog niet zijn opgelost "sinds de eerste melding dertig jaar geleden''.
Volgens de dorpsraad belooft Tata vooral veel onderzoek, terwijl zij willen dat het bedrijf direct meer actie onderneemt tegen schadelijke uitstoot.
'Het gif van Corus' In de ZEMBLA-uitzending ‘Het gif van Corus’ in 2008 bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht.
Tata Steel is dankzij de enorme fijnstofuitstoot nog altijd een van de meest vervuilende bedrijven van Nederland.
Ook de inwoners van de regio IJmond reageren sceptisch op de verbeterplannen waarmee Tata Steel de overlast wil verminderen. ''Ons gevoel wordt steeds sterker dat dit een pr-feest is'', zegt Ellen Windemuth. Ze is voorzitter van de stichting IJmondig, die het staalbedrijf kritisch volgt en de provincie eerder verzocht om handhaving.
Teleurstellend
''Ik vind het een teleurstellend plan. Het is vaag en zo geformuleerd dat Tata en Harsco zich niet laten afrekenen op concrete waardes en limieten. Ze houden alle informatie bij zich om controle te houden'', aldus Windemuth.
Harsco is het partnerbedrijf van Tata dat de zogeheten slak verwerkt, een restproduct van de staalproductie.
Windemuth stelt dat een deel van het plan in feite achterstallig onderhoud is. Ze wijst er ook op dat er geen concrete plannen zijn om de stofwolken tegen te gaan die worden veroorzaakt door de verwerking van zogeheten converterslak. In het plan van Tata staat dat hier eerst een tot twee jaar onderzoek naar wordt gedaan. De omwonenden vinden die termijn onacceptabel.
Camera's
De stichting pleit voor camera's op het bedrijventerrein, zodat de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst alles live in de gaten kunnen houden.