5 januari 2011 - De uitslag van het gezondheidsonderzoek rond fosforproducent Thermphos laat nog even op zich wachten. Er is meer tijd nodig voor de verwerking van de gegevens. Volgens de provincie Zeeland komt dat doordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meer tijd nodig heeft voor haar onderzoek.
Het gezondheidsonderzoek Thermphos is op 8 juni 2011 gestart. Met dit onderzoek, geïnitieerd door de Provincie Zeeland, wil de Provincie een antwoord krijgen op de vraag of de uitstoot van Thermphos de gezondheid van de omwonenden en/of de werknemers van bedrijven in het Sloegebied beïnvloedt of beïnvloed heeft.
Het onderzoek startte in juni en zou in september 2011 zijn afgerond. Omdat er nog te weinig resultaten behaald waren, besloot het RIVM de metingen te verlengen tot begin november. De resultaten worden nu in maart gepubliceerd.
Forsfor aan de Schelde
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is al meer dan twintig jaar één van de ergste vervuilers van Nederland. De provincie Zeeland stelt dat de volksgezondheid voorop staat bij het handhaven van de milieuwetgeving, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht.
Dioxine uitstoot
Volgens Europees milieu-expert ing. J.Vollenbroek is de uitstoot van zware metalen door Thermphos sinds 1985 twintig keer hoger geworden. Daarnaast stoot het bedrijf al jaren een onbekende hoeveelheid dioxine uit, één van de gevaarlijkste chemische stoffen die er bestaat.
Geurloos gif
Al die jaren hebben omwonenden van de fabriek weinig gemerkt van de vervuiling, omdat het om stoffen gaat die je niet ruikt of voelt. Sinds 2008 heeft men wel regelmatig last van rookwolken die irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken en soms tot braakneigingen en hoofdpijn leiden. Bewoners uit de omgeving van Borsele en Vlissingen beklagen zich steeds vaker bij de provincie.
Op de vingers getikt
De provincie Zeeland werd in april 2010 door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.