Twintig grote multinationals in fossiele brandstoffen, waaronder Shell, zijn samen verantwoordelijk voor een derde van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat meldt The Guardian woensdag op basis van nieuwe data.
De lijst wordt aangevoerd door de grootste oliemaatschappij ter wereld: Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saudi-Arabië. Verder in de lijst staan bedrijven als het Amerikaanse Chevron, het Russische Gazprom, ExxonMobil en BP. De Koninklijke Shell staat op nummer 7.
De nieuwe informatie toont volgens The Guardian dat de twintig multinationals, ondanks dat ze al decennia weten dat wat ze doen “een verwoestende impact” heeft op de planeet, hun activiteiten bleven uitbreiden.
Gegevens van bedrijven gebruikt bij opstellen Top 20
Voor het opstellen van de lijst zijn gegevens gebruikt van de bedrijven zelf: de rapportages over de jaarlijkse productie van olie, gas en steenkool. Op basis van die gegevens is uitgerekend hoeveel broeikasgassen (CO2 en methaangassen) via deze fossiele brandstoffen is uitgestoten in de atmosfeer. Daarbij is de hele cyclus meegenomen, dus van het onttrekken van de fossiele brandstoffen uit de grond tot en met het eindgebruik.
The Guardian heeft de twintig bedrijven aangeschreven. Zeven multinationals reageerden. Sommigen beargumenteren dat ze niet direct verantwoordelijk zijn voor hoe olie, gas en steenkool gebruikt worden door consumenten. Dat de industrie al sinds eind jaren ‘50 van de vorige eeuw op de hoogte was van de enorme impact op het milieu, trekken een aantal bedrijven volgens The Guardian in twijfel. Wel zeggen sommigen het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten, te steunen.
Reactie Shell
Shell gaf het volgende antwoord: "We vinden ook dat er nu actie nodig is tegen klimaatverandering, dus we steunen volledig het Parijs-akkoord en de noodzaak voor de samenleving om over te schakelen naar een toekomst met een lagere CO2 uitstoot." De oliegigant zegt al miljarden dollars te hebben geïnvesteerd in een scala aan technologieën met een lage CO2-uitstoot, van biogas, waterstof en windenergie, tot technieken voor het opladen van elektrische auto's en slimme oplossingen voor de opslag van energie. Shell: "De enorme uitdaging die klimaatverandering met zich meebrengt, vereist goede samenwerking, een samenlevingsbrede aanpak. We zijn zeer toegewijd om onze rol daarin te vervullen, door onze eigen uitstoot aan te pakken en door consumenten te helpen om hun private uitstoot te verminderen."
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.