Het gaat om bij elkaar 60 miljoen euro aan schadevergoedingen, aldus Duitse en Franse media.
De uitspraak staat haaks op een eerder vonnis van een rechtbank in Aix-en-Provence. Die oordeelde dat TÜV geen schadevergoedingen hoefde te betalen. De vrouwen kregen problemen doordat de borstimplantaten gingen lekken.
Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland faalde in de controle op de omstreden
PIP-borstimplantaten
. Controleurs werkten langs elkaar heen, waren laks en hadden geen idee waar ze op moesten letten. Daardoor liepen honderdduizenden vrouwen rond met lekkende, illegale siliconen in hun borsten. Dat blijkt uit interne mails van TÜV, die slachtoffers in een Frans megaproces als bewijs opvoeren.
TÜV keurde de implantaten van het Franse Poly Implant Prothèse (PIP) goed voor de Europese markt. Hoewel al in 2000 meldingen kwamen over fabricagefouten, zijn de implantaten jarenlang door de controles van TÜV heen gekomen.
Nederland
In 2012
toonde
Zembla aan dat er veel meer patiënten de onveilige PIP-borstprotheses hadden gekregen dan de Inspectie voor de Volksgezondheid wist. Minister Schippers beloofde dat er een implantatenregister zou komen om sneller en beter op dit soort calamiteiten te kunnen reageren. In '
Operatie proefkonijn II
' onderzoekt ZEMBLA de stand van zaken. Is de CE-markering inmiddels aangescherpt en hoe staat het met het register?