Reisorganisatie Tui Nederland heeft drie Boeing 737 MAX-toestellen in de vloot, maar die staan door alle problemen met het toestel aan de grond. Dat blijft komende zomer zo, bevestigt een woordvoerder van Tui Nederland aan Zembla. Er worden extra vliegtuigen ingehuurd.De vloot van TUI Nederland en TUI België wordt voor een deel door elkaar ingezet, er zijn 9 Nederlandse vliegtuigen en 36 Belgische. “In België hebben we vier Boeings 737 MAX en in Nederland drie. Ze staan (sinds maart 2019, red.) aan de grond op respectievelijk Zaventem en Schiphol.”
RyanairOnlangs werd bekend dat prijsvechter Ryanair waarschuwt voor banenverlies en de sluiting van vliegbases door de vertraagde levering van de Boeing 737 MAX. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een interne memo.
De 737 MAX staat al sinds maart vorig jaar aan de grond, nadat binnen korte tijd twee van die toestellen waren neergestort in Ethiopië en Indonesië. Het toestel mag niet vliegen voordat fabrikant Boeing alle technische mankementen heeft weggewerkt die hebben bijgedragen aan de dodelijke crashes.
Ryanair rekende er aanvankelijk op dat tien van de in totaal 210 bestelde Boeings 737 MAX in juni zouden worden geleverd, op tijd voor het piekseizoen in de zomer. Nu de budgetvlieger het deze zomer met minder vliegtuigen moet stellen dan verwacht, moeten ook de roosterplannen op de schop.
"We doen ons best om nog meer sluitingen van bases te voorkomen", luidt de mededeling aan personeel. "Maar banenverlies onder piloten en cabinepersoneel kan niet worden uitgesloten." Vorig jaar waarschuwde Ryanair ook al voor banenverlies door problemen met de 737 MAX.
Deze problemen spelen bij Tui Nederland niet, laat een woordvoerder weten. Door andere toestellen in te huren verwacht Tui geen problemen voor vakantievluchten. “We huren dan in van bijvoorbeeld Sunwing, Miami Air en Wamos.”
Tui GroupTui Nederland maakt onderdeel uit van Tui Group. Het van oorsprong Duitse concern is actief in 31 landen. Het bedrijf heeft niet gesproken over banenverlies, maar maakte in januari bekend wel financiële problemen te verwachten door de problemen met de Boeing 737 MAX. De problemen met de toestellen kosten het concern enkele honderden miljoenen tot een half miljard euro is de verwachting.
In de aflevering ‘
De fatale fouten van Boeing’ volgt Zembla de Nederlandse Huguette Debets. Zij is een van de nabestaanden van de crash met een Boeing 737 MAX in Ethiopië. De vader van haar drie jonge kinderen overleed bij de crash in Ethiopië.
Kijk donderdag 20 februari om 20.25 uur op NPO2 naar Zembla - 'De fatale fouten van Boeing'.