Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

TUF dumpt tientallen kunstgrasvelden illegaal in Gelderland

19-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Kunstgras velddriel 2
Het kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen heeft het afgelopen jaar zeker vijftig afgedankte kunstgrasvelden met rubber korrels gedumpt op twee plekken in Gelderland. Dat zeggen verschillende bronnen rondom TUF die anoniem willen blijven tegen ZEMBLA. Een woordvoerder van de Gelderse gemeente Maasdriel bevestigt de illegale opslag. De gemeente wil de velden weg hebben. De eigenaren van de twee terreinen waar het kunstgras ligt, riskeren een dwangsom van 30.000 euro als het afval niet verwijderd is voor 25 december.
TUF kwam in september in opspraak na de uitzending ‘ De kunstgrasberg ’ waaruit bleek dat het bedrijf structureel milieuregels overtreedt en de velden niet recyclet maar zonder vergunning opslaat.
500 vrachtwagens vol kunstgrasmatten
Nu heeft ZEMBLA ontdekt dat het gros van de velden die het afgelopen jaar naar de recyclingsfabriek in het Brabantse Dongen hadden moeten gaan, illegaal zijn opgeslagen op een industrieterrein in het Gelderse Hedel en bij een boerderij in het nabijgelegen Velddriel. Het gaat zeker om vijfhonderd volle vrachtwagens.
Via dronebeelden heeft ZEMBLA de illegale opslag van de velden vastgelegd:
 
In Hedel gaat het volgens bronnen om zeker 30 velden. In Velddriel om ongeveer 20.
Een woordvoerder vertelt dat de gemeente meteen na de uitzending van ZEMBLA maatregelen heeft genomen. "Gezien de gevoeligheid van het onderwerp is er meteen actie ondernomen en moet het kunstgras voor 25 december weg zijn en zo niet, dan volgt er een last onder dwangsom van 30.000 euro."
Bekijk hier de uitzending ‘De kunstgrasberg’
'TUF wilde geld blijven verdienen'
De afgelopen maanden sprak ZEMBLA met meerdere bronnen in en rondom TUF die bevestigen dat de velden naar TUF hadden moeten gaan. Een van hen vertelt: "In Dongen werd niet gerecycled en was geen plaats meer voor de velden. Maar TUF wilde toch geld blijven verdienen aan de inname van het kunstgras. Al die velden zijn rechtstreeks naar de illegale opslagplaatsen gegaan. De opdrachtgevers (gemeenten red.) weten daar niets van", zo stellen de bronnen.
Gemeenten betalen tussen de 10.000 en 20.000 euro om de velden te laten recyclen. "Hier wordt ten koste van het milieu geld verdiend. Op een hele makkelijke manier", aldus voormalig milieuofficier van Justitie Gustaaf Biezeveld eerder tegenover ZEMBLA in ‘De kunstgrasberg’:

Waslijst aan overtredingen

TUF in Dongen heeft het al twee jaar aan de stok met de inspectie en de Omgevingsdienst, blijkt uit de uitzending van ZEMBLA van 12 september dit jaar. Bij het bedrijf worden tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Zo herbergt TUF veel meer matten dan is toegestaan en constateert de inspectie dat illegaal kunstgrasvelden naar het buitenland zijn vervoerd.
Brand bij TUF
Kort na de uitzending maakte de gemeente Dongen bekend een bestuursdwang te willen starten, om zo actief een einde te maken aan de illegale opslag van kunstgrasmatten op het bedrijventerrein. Vlak na die bekendmaking brak er een grote brand uit op het terrein van TUF in Dongen. Het complex stond in lichterlaaie. Het politie-onderzoek naar de brand loopt nog.
Krijg via bron net dit filmpje binnen van brand bij #Tuf Recycling in Dongen. #kunstgras #zembla pic.twitter.com/uJEZZ7SHyL
Onderzoek naar verwerking van kunstgras
De burgemeester van Dongen heeft contact gezocht met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om mee te denken over een korte termijn oplossing voor het probleem in Dongen. Ook vraagt de gemeente om na te denken over een "oplossing voor het structurele probleem in Nederland", omdat er voor het recyclen van kunstgras op dit moment in Nederland geen goede mogelijkheid of oplossing is.
Kunstgras Hedel
Naast TUF is er in Nederland één ander bedrijf dat kunstgrasvelden inneemt en verwerkt: Vink uit Barneveld. In de uitzending ‘De kunstgrasberg’ bleek dat Vink al meer dan een jaar in overtreding was. Zo sloeg het bedrijf illegaal enkele miljoenen kilo’s vervuilde kunstgrasmatten op "op niet vergunde plekken". Ambtenaren spraken van "ernstige overtredingen."
Later onthulde ZEMBLA meer misstanden rond het bedrijf uit Barneveld in de uitzending ‘ Nieuwbouwwijk als stortplaats ’. Inmiddels heeft Vink laten weten, te stoppen met de inname van kunstgrasmatten.
Van Veldhoven heeft inmiddels laten weten dat er een onderzoek komt naar de verwerking van kunstgras in Nederland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor