Toch geld voor Q-koortspatiënten: kabinet reserveert 10 miljoen euro
14-07-2017
•
leestijd 2 minuten
•
50 keer bekeken
•
Er komt toch 'een vorm van tegemoetkoming' voor Q-koortspatiënten. Het demissionaire kabinet reserveert daar 10 miljoen euro voor en kondigde vrijdag aan ook een begin te maken met het uitwerken van een regeling. Besluiten over 'precieze vorm en invulling' zijn aan het nog te vormen nieuwe kabinet.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam informeerden vrijdag de Tweede Kamer. "Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden. Het kabinet wil komen tot een vorm van tegemoetkoming als gebaar ter erkenning van de grote gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden."
Uitbraak in 2007 Tien jaar geleden brak de Q-koorts epidemie uit in het dorp Herpen in de Brabantse gemeente Oss. De bacterie is voornamelijk afkomstig van geiten en schapen en kan via de lucht overgaan op de mens. Inademen is al genoeg voor een besmetting. Onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch schatten dat tussen 2007 en 2011 honderdduizend mensen besmet zijn geraakt. Duizenden werden ook echt ziek. Zeker 74 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van Q-koorts.
deel 1het vervolg
ZEMBLA maakte twee uitzendingen over de Q-koorts epidemie: Bekijk deel 1 en het vervolg.
ZEMBLA sprak onlangs nog met de moeder van Emma , voor zover bekend, de jongste patiënt in Nederland die lijdt aan de ziekte. Ze heeft een chronische variant die gepaard gaat met vermoeidheid, veel pijn en concentratieproblemen. Het betekent een ander leven voor het gezin. De stichting Q-support helpt. "Het is mijn steun en toeverlaat" zei moeder Angela. Maar het Rijk besloot Q-support geen geld meer te geven en daardoor dreigt de stichting te verdwijnen. Of de tien miljoen euro die het kabinet nu reserveert voor Q-koortspatiënten de redding van Q-support betekent is nog niet duidelijk.