Minstens tientallen Nederlanders zijn verhuisd naar een plek met gezondere lucht. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Het gaat om mensen die zo ziek zijn van de luchtvervuiling in hun omgeving, dat hun kwaliteit van leven er ernstig onder lijdt. Meer dan 100 mensen zouden liever vandaag dan morgen verhuizen, maar hebben daar de (financiële) mogelijkheden niet voor.
"We zijn hier echt van geschrokken", zegt directeur Michael Rutgers. "We hadden nooit verwacht dat er zoveel luchtvluchtelingen zouden zijn in onze achterban. Waarschijnlijk is dit voor Nederland pas het topje van de ijsberg." Het Longfonds verspreidde onder duizend mensen met een longziekte een vragenlijst. Van de 220 deelnemers gaven er 55 aan verhuisd te zijn naar een plek met schonere lucht. Daarnaast meldden zich een tiental ‘luchtvluchtelingen’ via sociale media.
Komende week staat het vervolgoverleg over Leefomgeving op de agenda van de Tweede Kamer. Bij het eerste debat over het Schone Lucht Akkoord bood het Longfonds een petitie aan met de oproep om maatregelen voor een schonere lucht versneld uit te voeren. "We zien in deze cijfers wederom een reden voor versnelde maatregelen", zegt Rutgers. "Het kan en mag niet zo zijn dat mensen in Nederland moeten verhuizen vanwege ongezonde lucht."
Jaarlijks overlijden minstens 11.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. Door blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon verergeren én ontstaan aandoeningen zoals chronische bronchitis, astma, longkanker en hart- en vaatziekten.
Onlangs bleek dat bij één op de vijf Nederlandse kinderen met astma, de ziekte veroorzaakt werd door uitlaatgassen. Nergens in Europa is dat aantal relatief zo hoog als in Nederland en België. In Nederland (en België) rijden relatief meer dieselauto’s, wat de hoge uitstoot zou verklaren. Naast de uitstoot van auto's, wordt de lucht ook vervuild door industrie, intensieve veeteelt en houtkachels.
ZEMBLA besteedde eerder aandacht aan luchtvervuiling door uitlaatgassen in de uitzending 'Stikken lang de snelweg'. In die uitzending werd duidelijk dat honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen, een verhoogde kans hebben op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.