42.000 Palestijnen uit huizen gevlucht in Gazastrook
17-05-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1139 keer bekeken
•
Zo'n 42.000 Palestijnen zijn in de Gazastrook hun huizen ontvlucht vanwege de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen. Dat meldt het UNRWA, een VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. Die heeft zo'n vijftig scholen opengesteld om vluchtelingen op te vangen.
Militante Palestijnen hebben de afgelopen week vanuit de Gazastrook duizenden raketten afgevuurd op Israël. Ondertussen voert Israël op grote schaal luchtaanvallen uit op doelen in het dichtbevolkte Gaza . Het ging in de nacht van zondag op maandag om tientallen bombardementen.
De Verenigde Naties zeggen dat zo'n 2500 mensen dakloos zijn geworden doordat hun huizen zijn verwoest. UNRWA-topman Philippe Lazzarini toonde zich zondag op Twitter moedeloos over de situatie in Gaza. Hij zei dat inwoners voor de bombardementen al geplaagd werden door Covid-19 en hongersnood.
De strijd heeft inmiddels al het leven gekost aan meer dan 200 mensen. De autoriteiten in de Gazastrook spreken over 197 doden, onder wie 58 kinderen. In Israël zijn tien doden gemeld. Ook raakten aan beide kanten van de grens veel mensen gewond.
Gevangen in Gaza
Gaza is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Meer dan twee miljoen mensen leven er op een oppervlakte ongeveer twee keer zo groot als het eiland Texel. De blokkade die door Israël in 2007 is opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp. Zembla reisde in 2015 af naar het gebied en onderzocht wat het effect is van de jarenlange bezetting door Israël.
In 2014 komen zes leden van de Palestijnse familie Ziada om het leven door een Israëlische precisieaanval op hun huis in Gaza. De Nederlandse Palestijn Ismail Ziada verliest bij die aanval zijn moeder, drie broers, zijn schoonzus en een neefje. Volgens Ziada is het bombardement op zijn familiehuis een oorlogsmisdaad. In Israël zou hij geen proces kunnen krijgen. Daarom startte hij in Nederland een rechtszaak tegen twee oud-generaals die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het bombardement. Zembla maakte daarover in 2020 de uitzending 'Gaza: de rechtszaak'.