Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Terugkijken: Ton van der Ham te gast bij Pauw

19-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Ton - Pauw
Nog steeds wil het UMC Groningen niet reageren op de uitzending van ZEMBLA waarin Martin Craanen en Alida Goosen, de ouders van de gehandicapte Victor, noodgedwongen met hun zoon naar Afrika reisden om daar de levensreddende operatie uit te laten voeren die het UMCG weigerde te doen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de uitzending van Pauw waarin de ouders en ZEMBLA-maker Ton van der Ham te gast waren.
Ziekenhuis reageert niet
In Pauw vertelden de ouders van Victor, met wie het sinds de operatie in Afrika veel beter gaat, dat zij sinds de aflevering van ZEMBLA nog steeds niets hebben gehoord van het ziekenhuis. Ook in Pauw wilde het ziekenhuis niet aan tafel komen om in discussie te gaan.
Reputatie-denken
Het UMCG beroept zich op het beroepsgeheim en de privacy van de medewerkers, maar ZEMBLA-maker Ton van der Ham zei hierover in Pauw: “Het medisch beroepsgeheim is er niet om de dokter te beschermen tegen lastige vragen, het is bedoeld om ervoor te zorgen dat wij allemaal onbelemmerd toegang hebben tot zorg en dat we niet bang hoeven te zijn dat de dokter opeens ons dossier gaat delen met wie dan ook. En wat je ziet is dat het reputatie-denken in de ziekenhuiswereld zo’n vlucht heeft genomen, dat er gewoon wordt gezegd: wij gaan niet in op ingewikkelde vragen.”
Artsen willen niet op camera praten
Van der Ham stuitte samen met ZEMBLA-researcher Norbert Reintjens op veel weerstand tijdens het maken van hun uitzending ‘Op leven en dood’. Vrijwel niemand wilde zich over de kwestie uitlaten. Op basis van gesprekken met artsen concludeerde Van der Ham dat als Victor een relatief gezond jongetje was geweest, geen enkele arts had getwijfeld om hem een canule te geven. Volgens Van der Ham heeft zijn handicap meegespeeld bij het besluit hem niet te opereren. Hij vraagt zich af hoe artsen dit soort keuze maken en of het uitmaakt bij welk ziekenhuis je met je doodzieke kind aanklopt. Met deze vraag gaat hij verder met zijn journalistieke onderzoek. Van der Ham: “Hier is een enorme controverse over, hier willen artsen niet op camera met ons over praten. En dat wil ik het komende seizoen verder onderzoeken. Want hier hoor je als artsen open over te zijn, zou ik zeggen.”
Vooralsnog geen onderzoek naar de kwestie
De ouders van Victor hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld voor de kosten die ze moesten maken om hun zieke kind naar Afrika te vervoeren. ZEMBLA had gevraagd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg of er een onderzoek komt naar de gang van zaken, maar dat is vooralsnog niet het geval. De ouders van Victor overwegen wel een verzoek in te dienen bij de Inspectie om te onderzoeken of er fouten zijn gemaakt tijdens de behandeling van hun zoon.
Bekijk het interview hier:
Bekijk de hele uitzending van ZEMBLA ‘ Op leven en dood ’ terug.
Lees ook: ' ZEMBLA gaat verder '.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.