Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tata Steel bouwt productie met kolen af en gaat over op aardgas en waterstof

15-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

Staalconcern Tata Steel gaat in Nederland bij zijn staalproductie overstappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Het duurt waarschijnlijk wel nog tot 2030 voor het hoogovencomplex in IJmuiden deels op gas of waterstof draait.


Op dit moment zijn er nog twee hoogovens die op kolen werken. Daarvan moet er nog een over zijn, die later kan worden gesloten. Of de fabrieken rond 2030 al op waterstof werken, kan Tata Steel nog niet zeggen. De beschikbaarheid van voldoende groene waterstof is op dit moment nog heel klein.


Ook veel andere zaken moeten nog worden uitgewerkt. Zo is nog niet bekend hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden, hoeveel de CO2-uitstoot wordt teruggebracht en wat de stap precies betekent voor de werkgelegenheid. Er komt volgens het bedrijf veel voorbereiding bij kijken. Daarbij gaat het ook om het verkrijgen van subsidies en de benodigde vergunningen en het aanleggen van infrastructuur.

FNV

Tata Steel had al eerder uitgesproken om in 2030 een significante CO2-reductie te willen bereiken. Dat wilde de onderneming eerst doen door CO2 af te vangen en op te slaan in de Noordzee. Nu kiest het bedrijf voor de inzet van DRI-technologie. Dat is een technologie waarmee ijzer en staal wordt gemaakt op basis van aardgas of waterstof, uitgevoerd in combinatie met een of meer elektrische ovens.

Vakbond FNV kwam al eerder met dit plan: afgelopen mei pleitten zij nog voor een overstap naar waterstof om het voortbestaan van de staalfabrikant en daarmee circa 10.000 banen in Nederland zeker te stellen. Dat leidde vervolgens tot een onderzoek naar de beste manier om de staalproductie te verduurzamen. 

Vervuiling

Door vervuiling van de omgeving is de aanwezigheid van Tata Steel in de omgeving IJmuiden al langer omstreden. De wethouders van de gemeentes Beverwijk, Heemskerk en Velzen spraken zich vorige week voor het eerst uit tegen de vervuiling van de staalfabriek. In een gezamenlijke verklaring in De Volkskrant stelden ze dat Tata alleen kan voortbestaan als de fabriek “groen, gezond en veilig staal produceert”Ook vond er vorige week een debat plaats in de Tweede Kamer over de staalfabriek in IJmuiden, die extra onder staat na een alarmerend rapport van het RIVM dat onlangs verscheen. Onderzoekers concludeerden daarin dat er in de omgeving van Tata Steel ongezonde hoeveelheden lood en kankerverwekkende stoffen neerdalen.

Directievoorzitter Hans van den Berg van Tata Steel Nederland spreekt van een radicale koerswijziging. "Dat doen we niet alleen omdat dit goed is voor het klimaat, maar juist ook omdat deze oplossing ook het beste is voor de omgeving. Binnen acht jaar ziet het er hier heel anders uit. Minder schoorstenen en andere installaties", voorspelt Van den Berg.

Eerder dit jaar liep een overname van de Nederlandse tak van Tata Steel aan de Zweedse branchegenoot SSAB nog stuk, omdat de mogelijkheden tot de verduurzaming niet goed aansloten op de duurzaamheidsplannen van de Zweden.

Het gif van Corus

In 2008 maakte Zembla de uitzending ‘Het gif van Corus' (Corus is nu Tata Steel). Ook toen was al duidelijk dat er in de omgeving van de staalfabriek meer kanker voorkomt dan in de rest van het land. Ook bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen verstrekte voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.

Bekijk de uitzending 'Het gif van Corus':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.