Suikergehalte in voeding in vijf jaar tijd niet gedaald
06-04-2017
• leestijd 1 minuten
Fabrikanten doen nog steeds te weinig om het suikergehalte in producten te verminderen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het suikergehalte in de door het RIVM onderzochte producten is sinds 2011 gelijk gebleven. Dat staat haaks op de afspraken die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de voedingsmiddelenindustrie maakte in 2014. Toen beloofden de brancheorganisaties beterschap.
De vet- en zoutgehaltes in de onderzochte producten zijn wel gedaald. Zo was het zoutgehalte in brood in 2016 gemiddeld negentien procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de twaalf en 26 procent lager dan in 2011.
Hanneke Dessing, de directeur van het Diabetes Fonds, deed vorige week al
een dringende oproep
aan fabrikanten, omdat ze vindt dat ze te weinig verantwoordelijkheid nemen:
"De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker.”
Het onderzoek van de RIVM, onderbouwt die uitspraak. Nederlanders krijgen volgens het Diabetesfonds 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Kijk ook naar de ZEMBLA-uitzending ‘
De zoete verleiders
’ waarin deskundigen kritiek uiten op de suikerindustrie.