Er komt in Nederland een strengere brandklasse-eis voor gevels van hoge appartementencomplexen en zorgflats. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hogere veiligheidseis is de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017. Daarbij kwamen 72 mensen om het leven. De strengere eisen gaan gelden voor nieuwe gebouwen.
Onderzoek van de Britse regering naar de oorzaak van de brand, heeft uitgewezen dat het vuur zich razendsnel via de gevel kon verspreiden vanwege de aanwezigheid van brandbare gevelplaten in combinatie met kunststof-isolatiepanelen. In Nederland zijn er zorgen dat een dergelijke ramp hier ook kan gebeuren omdat er vaak soortgelijk materiaal wordt gebruikt bij veel hoogbouw. Zembla maakte daar twee uitzendingen over.
De nieuwe regels worden medio 2022 aan de Tweede Kamer voorgelegd.
In de Zembla-uitzending 'Brandende belangen' uiten deskundigen grote zorgen over de brandveiligheid van isolatiemateriaal dat in Nederland veel wordt toegepast bij hoge gebouwen. De materialen zouden bovendien onvoldoende getest worden op brandveiligheid.
Kijk de uitzending 'Brandende belangen':
In het onderzoek dat in opdracht van de minister is gedaan, wordt onder andere aanbevolen om de huidige brandklasse-eis (Klasse B) voor gevels van gebouwen aan te scherpen naar het strengere A2. Deze aanbeveling volgt de minister op. Er komt wel een uitzondering voor 5 procent van het geveloppervlak. Dat deel wordt vrijgesteld van die brandklasse A2. “Gevels zijn met de huidige technieken nauwelijks zo te bouwen dat ze voor 95% voldoen aan de klasse A2”, schrijven de onderzoekers. Het gaat dan bijvoorbeeld om beglazing, deuren en kozijnen. Daarom de marge van 5 procent, maar die grens mag niet overschreden worden. De minister volgt ook die aanbeveling.
De exacte uitwerking van de nieuwe regels wordt later bekend. Ook is onduidelijk wat er met de overige adviezen in het rapport wordt gedaan. Zo is nog onduidelijk of er een nieuwe brandveiligheidstest gaat komen in Nederland en hoe die eruit gaat zien. In Nederland wordt vertrouwd op een kleinschalige brandtest. Brandveiligheidsdeskundigen uitten in Zembla kritiek op deze test, die niet realistisch zou zijn. In landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland bestaat een grootschalige test voor gevelconstructies. De onderzoekers zeggen dat “meerdere buitenlandse en internationale brandtestmethoden betere informatie geven over het brandgedrag van een gevel”. Deze buitenlandse testen ‘komen beter overeen met de werkelijke gevelsituatie dan de Nederlandse test’, zo stellen de onderzoekers.
De minister laat weten dat er nog meer wijzigingen aankomen, maar dat daarvoor eerst meer onderzoeken nodig zijn, waarvan er al een hoop in gang zijn gezet. “Over de voortgang en resultaten van deze onderzoeken en acties zal ik u begin 2022 informeren”, aldus minister Ollongren.
In 2019, een jaar na de brand in de Grenfell Tower deed Zembla al onderzoek naar brandgevaarlijke gevels in Nederland. Zembla ontdekte toen al dat veel gevels in Nederland brandgevaarlijk zijn doordat ze geïsoleerd worden met kunststof materialen. Het Verbond van Verzekeraars zei in de uitzending: “Wij maken ons grote zorgen over het toenemende gebruik van isolatiematerialen.”
Kijk de uitzending 'Brandgevaar' terug:
Naar aanleiding van de uitzending gaf minister Ollongren gemeenten de opdracht om een lijst te maken van de meest risicovolle gebouwen. Ook moesten ze onderzoeken of de gevels van deze panden voldoen aan de bouwregels. Drie jaar later is de inventarisatie nog steeds niet klaar. De minister zegt nu eind 2021 met resultaten te komen.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.