Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stop op siliconenimplantaten

06-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
operatie-proefkonijn
Advocate Shanta Singh heeft namens het Meldpunt klachten siliconen de rechter in Amsterdam gevraagd om een voorlopige voorziening. Zij eist dat alle siliconen borstimplantaten direct van de markt gehaald worden. Als de rechter de voorziening toekent, komt het er op neer dat in Nederland per direct geen borstvergrotingen met siliconenimplantaten meer mogen worden uitgevoerd.


Eerder was Shanta Singh was al een procedure begonnen voor een tijdelijk verbod op borstimplantaten waar siliconen in zijn verwerkt. Volgens Singh zijn de implantaten niet veilig. Het meldpunt wordt overspoeld met horrorverhalen van vrouwen die ziek zijn geworden door lekkende implantaten. Volgens Singh gaat het daarbij niet alleen om PIP-implantaten, ook worden er problemen gemeld over siliconen die nog gewoon te verkrijgen zijn. Daarom zouden alle implantaten met siliconen direct van de markt moeten worden gehaald.

CE-keurmerk
Volgens de advocate deugt er van alles niet met het CE-keurmerk. Dat is een zogenaamd stempel waarmee aangegeven wordt dat producten voldoen aan Europese veiligheidseisen. Fabrikanten kunnen volgens Singh niet stellen dat de huidige implantaten veilig zijn.

Singh heeft aanwijzingen dat er in Nederland nu veel siliconen borstimplantaten worden gebruikt zonder CE-markering.

Een CE-markering betekent: dit product is veilig en mag verkocht worden op de Europese markt. Maar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek begint pas als de implantaten al worden gebruikt door chirurgen. Zo zijn patiënten proefkonijn zonder het te weten.

PIP
Uit de ZEMBLA uitzending 'Operatie proefkonijn' bleek dat de implantaten van het Franse merk Poly Implant Prothese (PIP) veel mankementen vertoonden: ze zouden gevuld zijn met industriële gel en scheuren snel, waardoor de siliconen in het lichaam terechtkomen.

Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat ook vrouwen die de implantaten vóór 2001 hebben gekregen een gezondheidsrisico lopen. Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een PIP-implantaat vanaf 2001 hadden gekregen. Hoofdinspecteur J. Hansen in ZEMBLA: ‘ Wij vragen de ziekenhuizen en privé-klinieken om de vrouwen die vóór 2001 een borstimplantaat van PIP of M-implants hebben gekregen, op te roepen om zich te laten controleren en in overleg met de arts de implantaten eventueel te laten verwijderen .’

De verwachting is dat de rechter binnen twee weken een besluit neemt over de voorlopige voorziening.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.