'Stop fokken met designercats, want katten lijden voor het plezier van de mens'
05-12-2017
•
leestijd 3 minuten
•
689 keer bekeken
•
Raskatten zijn populair en zien er schattig uit, maar volgens dierenartsen zijn het in feite vaak 'mismaakte gedrochten'. Kale katten, katten met extreem korte poten, dubbel gevouwen oren of een platte snuit zonder neus. Deze zogeheten designercats krijgen allerlei gezondheidsproblemen en lijden aan chronische pijn door hun afwijkingen. Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht wil een eind aan deze fokpraktijken en is een petitie gestart: "De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken."
Dier&Recht is al drie jaar bezig om te zorgen dat de wet die sinds 1 juli 2014 van kracht is, gehandhaafd wordt. Die wet verbiedt het om te fokken met gezelschapsdieren als het welzijn en de gezondheid van de dieren wordt benadeeld. De wet lijkt niet te helpen.
"De katten lijden nog steeds ernstig voor het plezier van de mens", stelt Dier&Recht.
William Moorlag, woordvoerder Dierenwelzijn van de Partij van de Arbeid reageerde maandag op de kritiek van Dier&Recht in het tv-programma
Radar
: "Op deze manier is de wet een dode letter. De bedoeling was dat de wet een eind zou maken aan deze praktijken. Ik vind dat toezicht en handhaving tekort schieten. Er moet echt verandering komen. Het kan zo niet langer."
Einde van de rashond
Bij honden speelt hetzelfde probleem als bij raskatten. Ook rashondenfokkers doen er alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Er lopen honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. Zembla maakte daar in 2010 de uitzending ‘
Het einde van de rashond
’ over.
Kijk 'Het einde van de rashond (
Tekst gaat verder onder de video
):
Bambino Sphynx
Een voorbeeld van een raskat met allerlei afwijkingen is de Bambino Sphynx. Om dit naakte dier te krijgen, kruisen fokkers de Munchkin met de Sphynx. Munchkin is een kat met dwerggroei en de Sphynx is een naakt kattenras. Kaalheid geeft op zichzelf al problemen, omdat naakte katten niet zomaar naar buiten kunnen, want ze verbanden snel en hun huid beschadigt gemakkelijk. Aan die afwijking worden nog meer handicaps toegevoegd. Door de afwijkingen die de Bambino Sphynx meekrijgt van de Munchkin is het dier kwetsbaar voor rugproblemen en mist hij zijn snorharen die essentieel zijn voor communicatie en waarneming.
Scottish Fold
Een ander voorbeeld is de Scottish Fold, een kat met dubbelgevouwen oren. "De Scottish Fold heeft een kraakbeenaandoening waarvan veel mensen denken dat ze het alleen in de oren hebben, maar dat blijkt ook op andere plekken in het lichaam te zitten", zegt dierenarts Frieke Haffmans in het tv-programma Radar. Een bekende Nederlander die zo’n kat heeft is Enzo Knol.
In een vlog
liet hij trots zijn aankoop zien. Hans Baaij van Dier & Recht heeft daar geen goed woord voor over:
"Het is diep treurig dat iemand als Enzo Knol niet nadenkt over de keuze van zijn kat, want hij heeft een enorme invloed. Dan adverteert hij eigenlijk voor een doodzieke kat. Ik vind dat onacceptabel en onverantwoord."
De fokkers bedoelen het niet altijd slecht, maar volgens Baaij is het probleem dat ze maar wat doen. “Ze hebben geen flauw idee van genetica.” Ze noemen een platte neus of gevouwen oren geen afwijking. "Natuurlijk zijn het afwijkingen", aldus Baaij. Een ander probleem volgens dierenarts Piet Hellemans is dat fokkers vaak ook keurmeesters zijn:
"Het is een slager die zijn eigen vlees keurt."
Chronische pijn Dierenarts Haffmans stelt dat het vaak moeilijk te zien is dat een kat een pijn heeft. "Katten zijn heel sterk. Mensen denken dan, ‘maar hij loopt zo blij en vrolijk’, maar chronische pijn zie je niet altijd." Er is sinds het speciale verbod geldt, geen enkele boete uitgedeeld aan mensen die deze ‘mismaakte’ katten fokken. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties roepen om verandering. Ook dierenarts Hellemans die in de uitzending van Radar namens organisatie Caring Vets sprak:
"We zijn een ethische grens overgegaan met het fokken van raskatten. We moeten terug."
Dierenarts Frieke Haffmans: “We gaan bewust dieren fokken die levenslang problemen hebben, pijn hebben, benauwd zijn, geopereerd moeten worden. Ik vind dat van de zotten.”