Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stikken in het paradijs

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1852 keer bekeken
  •  
Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is één van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel Nederlandse toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs één van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in? ‘ZEMBLA’ onderzoekt: wie is verantwoordelijk voor deze ziekmakende fabriek en waarom worden er geen maatregelen getroffen?
De raffinaderij werd in 1915 door Shell op Curaçao gebouwd. Decennia lang was Shell de belangrijkste werkgever op het eiland en werd er aan de milieuvervuiling weinig aandacht besteed. In 1985 verkocht Shell de raffinaderij aan de Antillianen voor het symbolische bedrag van één gulden, met achterlating van een flinke milieuschade. Sindsdien verhuurt Curaçao de raffinaderij aan de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Aan onderhoud of renovatie is sindsdien weinig gedaan.
De internationaal erkende uitstootnormen van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) worden met grote regelmaat overschreden. “Het zijn waarden die nergens ter wereld voorkomen, die hier gemeten worden, maar waar totaal geen actie op volgt”, zegt Peter van Leeuwen, voorzitter van de stichting SMOC (Schoon Milieu op Curaçao), die al jaren tegen de verontreiniging strijdt.
Reactie Shell op Zembla-uitzending over Isla-raffinaderij Curaçao

Samenwerkingsverband tussen Milieudienst Curaçao en TNO ter vergroting van expertise milieuonderzoek
Een effectieve aanpak van de milieuproblematiek start met het verkrijgen van inzicht in de situatie. Tot op heden is het milieuonderzoek op Curaçao te veel incidenteel gericht. Door een gebrek aan specifieke expertise en meetapparatuur vindt er geen structureel onderzoek plaats waarmee de status van de milieukwaliteit blijvend kan worden gemonitoord. Hierdoor is er onvoldoende betrouwbare informatie op basis waarvan de Milieudienst Curaçao de milieudoelstellingen kan controleren, en indien nodig, passende maatregelen kan opleggen. Samenwerkingsverband tussen Milieudienst Curaçao en TNO ter vergroting van expertise milieuonderzoek , (pdf) 3 augustus 2007

“Economic Value of Strategic Options for Refineria di Kòrsou”
ECORYS-NEI legt in dit rapport uit dat er ook een cost-benefit-analysis moest worden gemaakt van de ISLA impact op de volksgezondheid, want ook dat hoort bij de berekening van economische (meer)waarde. Opmerkelijke conclusie is de vroegtijdige doden die er jaarlijks zijn te betreuren: minimaal 18 per jaar. Dit naast de overige gezondheidsproblematiek die tabelmatig wordt weergegeven (blz. 89). (:SMOC)

SMOC
De Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) is sinds 2001 actief en in 2003 als rechtspersoon officieel opgericht. Haar doelstelling is: de milieuvervuiling van in het bijzonder de olieraffinaderij (Isla) te doen terugdringen en opheffen, het geven van voorlichting over milieuvervuiling, het stimuleren van een kritische houding bij de plaatselijke bevolking, samenwerking met andere milieuorganisaties, overleg met overheden en catalogiseren van documentatie c.q. rapportages op dit gebied. SMOC
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.