Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer tienerscholen in Nederland

15-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
VMBO ANP
Er komen meer 'tienerscholen'. Die zijn bedoeld voor leerlingen van tien tot veertien jaar om de overgang van basisschool naar middelbare school kleiner te maken. Op dit soort scholen werken middelbare en basisschool nauw samen en krijgen de kinderen les van docenten uit het primair én het voortgezet onderwijs.
Amsterdam, Gorinchem, Ridderkerk, Zwolle, Groningen en Zetten hadden er al een en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft nu de aanvragen van zes scholen die nu mee willen doen aan een pilot, woensdag goedgekeurd. De nieuwe komen in Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord en Horst.
Ons land heeft dan twaalf van dit soort scholen met het zogenoemde '10-14-onderwijs', die meedoen aan een experiment.
'Kinderen van twaalf weten nog niet wat ze willen'
Onderwijsdeskundige Leo Prick pleitte eerder in een gesprek met ZEMBLA voor een soort tussenklas, zoals de tienerschool eigenlijk is. Hij vindt het niet goed dat kinderen van twaalf  op het vmbo al gedwongen worden om keuzes te maken:   "Vanaf twaalf jaar kom je al in een hiërarchische structuur terecht. Van minder goed tot heel goed. Kinderen zijn nog maar twaalf. Die weten echt nog niet wat ze willen."
Prick noemt Frankrijk en de VS als landen met een beter systeem. "Daar gaan kinderen eerst nog naar een college waar de groep nog samen blijft." Als kinderen pas op hun vijftiende of zestiende naar verschillende niveaus moeten, is volgens Prick veel duidelijker wat de kinderen zelf willen. "Bij de meeste jongeren is dan uitgekristalliseerd wat ze willen worden en welk niveau bij ze past."
Iets meer tijd nodig
Het ministerie erkent dat de overgang van de basis- naar de middelbare school is voor leerlingen altijd een spannend moment is. "Soms zijn leerlingen nog niet toe aan de stap naar de middelbare school en hebben ze iets meer tijd nodig. Het komt ook voor dat leerlingen vanwege een taalachterstand of problemen thuis minder makkelijk kunnen aanhaken."
Slob wil deze scholen de ruimte geven om te ontdekken "wat het beste werkt voor de leerlingen". In sommige plaatsen komen er speciale middenscholen, maar er zijn ook scholen waarbij leerlingen al eerder doorstromen naar het pand van een middelbare school.
Doorstromen naar regulier onderwijs
Anderen houden de kinderen nog langer in het oude basisschoolgebouw. Kinderen stromen na de jaren op deze scholen wel in in het reguliere vmbo-, havo- of vwo-onderwijs. Meestal zal dat dan in de derde klas zijn.
Er wordt gecontroleerd of de scholen de onderwijskwaliteit op orde niveau houden en of ouders en leerlingen tevreden zijn. In 2020 komt daarover dan een rapport.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor