Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer migranten en vluchtelingen overlijden op de Middellandse Zee

02-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
bootvluchtelingen ANP
 Vluchtelingen en migranten die in bootjes de Middellandse Zee oversteken, lopen daarbij een stuk meer risico dan vorig jaar. Dat komt onder meer doordat minder reddingsschepen actief zijn voor de kust van Libië, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.
De UNHCR concludeert in een rapport dat steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië. Degenen die nog wel vertrekken, komen relatief vaker om het leven dan vorig jaar. Eind juli waren voor zover bekend bijna 1100 mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijke 'centrale' route over de Middellandse Zee, die onder meer naar Italië gaat.
1 op de 18 migranten redt het niet
In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer een op de achttien migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog een op de 42, aldus de UNHCR. Er deden zich dit jaar op die centrale route zeker tien incidenten voor waarbij minstens vijftig mensen het leven verloren.
Meer dan 3000 bootvluchtelingen op zee overleden in 2017
Een belangrijke oorzaak is dat minder zogenoemde zoek- en reddingscapaciteit beschikbaar is voor de Libische kust. In de eerste zeven maanden van vorig jaar, haalden acht NGO's daar samen zo'n 39.000 vluchtelingen en migranten van bootjes. Inmiddels zijn er een stuk minder van die reddingsorganisaties actief.
"Het gevolg is dat vluchtelingen en migranten langer op overvolle en onveilige vaartuigen zitten en grotere afstanden afleggen voordat ze worden gezien en gered", stelt de VN-organisatie. "En er zijn minder spelers beschikbaar om hulp te verlenen als ze kapseizen in internationale wateren."
Handel in vluchtelingen
In de uitzending ‘ Handel in vluchtelingen ’ van Zembla bleek dat vluchtelingen in landen als Libië in soms levensgevaarlijke situaties belanden. Ze zijn een makkelijke prooi voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun families afgeperst.
In de uitzending is te zien dat er zelfs in organen van vluchtelingen wordt gehandeld. Mensen die hun nier afstaan om de overtocht naar Europa te kunnen betalen en vervolgens worden opgelicht. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.