Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Status: vermist

  •  
18-11-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
475 keer bekeken
  •  
Danaë Moons (30 jaar) uit Amsterdam is op 18 januari samen met 21 andere passagiers betrokken bij een bootongeluk in Kalimantan, het  Indonesische deel van het eiland Borneo. 17 van de 22 opvarenden worden gered door passerende boten, Danaë is sindsdien vermist. Haar ouders en zus vinden het onvoorstelbaar hoe weinig hulp ze krijgen van de Nederlandse autoriteiten. 'De politie, de ambassade, het ministerie van buitenlandse zaken –ze zijn allemaal heel meelevend en begripvol, maar er gebeurt niets. Je  wordt van het kastje naar de muur gestuurd, infomatie komt laat en onvolledig, je staat er feitelijk helemaal alleen voor', zegt Medea Moons, de zus van Danaë.

ZEMBLA volgde afgelopen zomer Medea, toen ze samen met haar moeder de plek van het bootongeluk bezocht, op zoek naar antwoorden op veel vragen.  Ze hebben ooggetuigen, de bestuurder van de boot en en de locale autoriteiten gesproken. Volgend jaar willen ze met sonarapparatuur uit Nederland gaan zoeken naar het wrak en het stoffelijk overschot van Danaë.

Wettelijke status
Vermiste personen hebben geen officiële status, waardoor achterblijvers in grote financiële problemen kunnen komen. ' Iemand is niet overleden, maar vermist en dat is blijkbaar heel lastig voor instanties ', zegt Inger de Vries. Ze ondervond het zelf toen haar vader november 2013 van de ene op de andere dag verdween. ' Het is een totale nachtmerrie waarin je terecht komt, we hadden geen idee wat er gebeurd was.  En daarbij kwamen al heel snel de financiële problemen. Na een maand werd het loon van mijn vader stop gezet, maar de hypotheek, zorgverzekering en andere rekeningen moesten gewoon worden door betaald.'   Inger de Vries startte een petitie om vermiste personen een wettelijke status te geven, zodat praktische zaken beter afgehandeld kunnen worden tijdens een vermissing. Ze heeft inmiddels bijna 50 duizend handtekeningen verzameld.

Jaarlijks raken zo'n de 800 Nederlanders langer dan drie weken vermist. In 10 tot 15 gevallen duurt de vermissing langer dan een jaar. Zembla onderzoekt wat de overheid doet voor de achterblijvers van vermiste personen.

ZEMBLA - 'Status: vermist' woensdag 18 november 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2
Vind Danaë
In samenwerking met sonarexperts met geavanceerde apparatuur en een internationaal gespecialiseerd team van duikers wil de familie een ultieme poging ondernemen om Danaë te vinden. Het team bestaat uit vrijwilligers met een enorme expertise en gedrevenheid. Vind-danaë.nl

Lees ook De Volkskrant: Familie verdwenen Danaë Moons start inzamelingsactie

Vereniging van Achterblijvers na Vermissing (VAV)
De Vereniging Achterblijvers na Vermissing ( VAV ) is er voor die achterblijvers. Samen met Slachtofferhulp Nederland 
geeft de VAV handvatten om richting te geven aan de zoektocht en hulp bij de vragen die op achterblijvers af komen.

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland is het centrale punt in Nederland waar achterblijvers en andere betrokkenen na melding bij de politie terecht kunnen voor informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.