Staatssecretaris Atsma te laks met aanpakken asbest
01-02-2012
• leestijd 2 minuten
Schoolbesturen moeten binnen een jaar onderzoeken of in oude schoolgebouwen (van voor 1994) asbest is verwerkt. Als zij dat niet doen, wil staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) hen daartoe verplichten. Dat schrijft Atsma in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Volgens Atsma moeten scholen hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook kunnen laten zien dat dat gebeurt.''
Staatssecretaris doet te weinig
De staatssecretaris van Milieu, Joop Atsma, is te laks en te afwachtend met het aanpakken van asbest in scholen en openbare gebouwen. Hij stelt de inventarisatie van gebouwen waarin asbest is gebruikt, steeds uit. Dat zegt de SP. Paulus Jansen van de SP zal in de Tweede Kamer harde maatregelen eisen tegen schoolbesturen en gemeenten die treuzelen met het aanmelden van asbest. (audio:
goedemorgen Nederland
)
Vier op de vijf scholen
In vier van de vijf scholen die een controle hebben uitgevoerd op asbest is de schadelijke stof aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een enquête onder 9800 scholen. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) bracht dit eerder dit jaar naar buiten op een congres over asbest in Utrecht.
Inventarisatie
De
resultaten van dat onderzoek
(pdf) zijn vanaf donderdag op internet te raadplegen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en koepelorganisaties vroegen scholen informatie over 9168 gebouwen. Hoewel niet alle scholen reageerden, bleek dat bij 1296 van de geïnventariseerde scholen asbest is aangetroffen. Bij 483 gebouwen werd geadviseerd dat direct te verwijderen, in 440 gevallen gebeurde dat ook daadwerkelijk.
Gezondheidsraad
Uit een rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat asbest veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom adviseert de Raad om de normen voor asbest sterk aan te scherpen. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico bij blootstelling. Hoe er door onwetendheid en ondeskundigheid nieuwe slachtoffers vallen, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘
Asbest vrijgekomen
’.
Volgens Atsma zijn nog niet alle schoolgebouwen op asbest gecontroleerd, omdat het ontbreekt aan voldoende gecertificeerde bureaus. Maar over een jaar moet dat wel mogelijk zijn, denkt de staatssecretaris.
Meer sterfgevallen asbestkanker
In 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. De Gezondheidsraad pleitte er een aantal jaar geleden al voor de regels voor de aanwezigheid van asbest aan te scherpen. Deskundigen voorspellen dat de komende jaren in Nederland nog veel mensen zullen sterven aan mesothelioom, ook wel asbestkanker genoemd. Deze ernstige vorm van kanker kan decennia later ontstaan nadat iemand asbestvezels heeft ingeademd.
Leraren slachtoffer
Tot nu toe waren de asbestslachtoffers vaak werknemers van fabrieken of scheepswerven waar vroeger met asbest werd gewerkt. Volgens deskundigen komen er steeds meer gevallen bij van bijvoorbeeld onderwijzers die in schoolgebouwen hebben gewerkt waar asbest aanwezig was.