De crisis in Venezuela: ‘Mensen hebben honger en smachten naar vrijheid'
23-01-2019
•
leestijd 3 minuten
•
283 keer bekeken
•
De oppositie in Venezuela heeft woensdag alle Venezolanen opgeroepen om deel te nemen aan een enorm protest tegen de zittend president Nicolas Maduro. Honderdduizenden gaven daar gehoor aan. Ook Venezolanen die in Nederland verblijven, gingen naar Den Haag om hun stem te laten horen. “Het is tijd voor verandering”, zegt de in Nederland wonende Venezolaanse Ibelice Engelhardt.
Venezuela vierde woensdag de militaire coup van 1958 waarbij dictator Marcos Perez werd afgezet. Het is een officiële nationale feestdag. De nieuwe leider van de oppositie in Venezuela, Juan Guaido, riep maandag de bevolking op om juist op deze bijzondere dag tegen Maduro in verzet te komen:
Lees wat er tijdens en na de demonstratie in Venezuela gebeurde
"We zijn deze ramp beu. We weten dat deze strijd niet in een dag gestreden is. Het vergt veel doorzettingsvermogen”, riep Guaido maandag vanaf het dak van een collegezaal. Een enthousiaste menigte van studenten antwoordde: “Vrijheid!” en “Weg met Maduro!”
Ruim 3 miljoen Venezolanen gevlucht
Volgens de Verenigde Naties hebben meer dan 3 miljoen Venezolanen hun land inmiddels verlaten op de vlucht voor de politieke en economische crisis. De onrust onder de miljoenen bewoners die achter zijn gebleven neemt toe door een gebrek aan basisvoorzieningen als voedsel, elektriciteit en medicijnen.
Afgelopen week waren er al protesten, waarbij een kleine militaire groep brand stichtte in arme wijken. Ook werd oppositieleider Guaido ineens door veiligheidsdiensten uit zijn auto gesleurd en gearresteerd. Na enorme internationale ophef, werd hij na korte tijd weer vrijgelaten.
'Ik maak me enorm veel zorgen'
De in Nederland wonende Venezolaanse activist Ibelice Engelhardt heeft nog veel familie in Venezuela wonen, waaronder haar vader, ooms en tantes. “Ze bereiden zich voor om de straat op te gaan. Ik maak me enorm veel zorgen om hen en over de rest van het land. Het risico bestaat dat paramilitaire groeperingen boos reageren als er zoveel mensen in opstand komen", zo zei ze woensdag voor aanvang van de demonstratie.
Volgens Engelhardt “terroriseren” deze door Maduro gesteunde groepen de afgelopen dagen veel Venezolanen met als doel dat ze niet durven te protesteren. “Maar mensen hebben honger en smeken om eten, water, medicijnen en elektriciteit en smachten naar vrijheid. Dan ga je op een andere manier reageren. Het is tijd voor verandering. Dat is nodig om uiteindelijk te overleven.”
'Nederland moet zich uitspreken'
Engelhardt is secretaris van de Nederlandse Viva Venezuela Foundation. Ze heeft vanuit die positie alle in Nederland verblijvende Venezolanen opgeroepen om woensdag te protesteren in Den Haag. De groep wil steun betuigen aan de oppositie in Venezuela. Ook wil ze de internationale gemeenschap en Nederland in het speciaal oproepen om zich openlijk uit te spreken tegen Maduro en voor verandering in het land. “En we willen dat de Nederlandse regering de komende tijd humanitaire hulp gaat bieden aan Venezuela via kanalen als de Nederlandse Antillen. De manier waarop andere landen, ook de eilanden als Curaçao en Aruba zijn omgegaan met de Venezolaanse vluchtelingen, keuren wij niet goed.”
Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden
In de ZEMBLA-aflevering ‘
Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden
’ is te zien dat de eilanden Aruba en Curaçao de hoeveelheid vluchtelingen uit Venezuela niet aankunnen. Op Curaçao worden Venezolanen opgesloten in gevangenisbarakken en teruggestuurd. Opvang is er eigenlijk niet. De eilanden vroegen destijds al, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de Nederlandse regering om hulp. Maar het kabinet voelde zich niet verantwoordelijk.
Engelhardt hoopt dat de internationale gemeenschap en Nederland meer gaan doen voor de Venezolanen. Ze is er in ieder geval van overtuigd dat ‘de transitie naar verandering in Venezuela voor de deur staat’. “Die is deze week al een beetje begonnen met vandaag als echte start. Niet alle 30 miljoen Venezolanen kunnen naar een ander land vluchten. Dat kunnen andere landen niet aan. Dat beseffen Venezolanen ook. Daarom moet er verandering komen. Het is een kwestie van overleven.” Inmiddels hebben verschillende landen, waaronder de Europese Unie, laten weten oppositieleider Juan
Guaidó te steunen.