Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staat hoeft IS-vrouwen en kinderen niet terug te halen van Hoge Raad

26-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
IS- vrouw

De Nederlandse overheid hoeft 23 Nederlandse IS-vrouwen en hun 56 kinderen niet terug te halen uit Noord-Syrië. Dat bepaalde de Hoge Raad vrijdag. De uitspraak van het gerechtshof blijft daarmee in stand.

De vrouwen spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse staat omdat zij en hun kinderen in erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië verblijven. Zij willen dat de Staat zich met spoed inspant om hen met hun kinderen naar Nederland te halen. Volgens hen vertraagt Nederland de procedure. 

Beleidsvrijheid
Bij de rechtbank kregen zij gelijk. De rechter bepaalde dat Nederland al het nodige moest doen om in elk geval de kinderen te repatriëren. In hoger beroep besliste het gerechtshof in Den Haag echter anders: de rechter mag niet op de stoel van de politiek gaan zitten. De overheid heeft "beleidsvrijheid", aldus het hof, en de rechter moet zeer terughoudend zijn met ingrijpen. Tegen deze beslissing gingen de advocaten van de betrokken beroep in cassatie bij de Hoge Raad. 

De vrouwen zijn een aantal jaar geleden zelf uitgereisd naar het strijdgebied van IS in Syrië of Irak. Zij hebben hun kinderen meegenomen of de kinderen zijn daar geboren. De advocaten van de IS-vrouwen reageren teleurgesteld op de uitspraak van de Hoge Raad. "Wij hebben het als een belangrijke maatschappelijke taak gezien om de kinderen en de vrouwen die zich in de Koerdische kampen bevinden bij te staan en zijn trots dat wij dat hebben mogen doen. Wij zijn natuurlijk teleurgesteld over de uitkomst, omdat hun erbarmelijke situatie nu zal voortduren. Met name voor de kinderen is dit zeer schadelijk", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

De advocaten beraden zich op een stap naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waar al een vergelijkbare Franse zaak aanhangig is.

'Frankrijk haalt IS-kinderen terug'
Er is veel te doen geweest om het terughalen van de vrouwen en kinderen van IS-strijders. Vorig jaar zomer deed Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, een beroep op landen om familieleden en kinderen van IS-strijders die vastzitten in Syrië, terug te halen. "Vooral kinderen hebben veel te lijden in de kampen waarin ze vastzitten. Het stateloos maken van mensen door hun paspoort af te nemen is een geen enkel geval acceptabel."  

Het Frans analysecentrum voor terrorisme (CAT)  stelde afgelopen zondag te hebben vernomen, dat de Franse regering meerdere kinderen van radicaal-islamitische IS-strijders opgehaald heeft uit het noordoosten van Syrië en naar Frankrijk heeft gebracht. Een deel van de IS-kinderen is wees. Bij de anderen zouden de moeders toestemming hebben gegeven voor de repatriëring, die zondagochtend zou zijn geweest. De kinderen zaten vast in kampen van de Koerden.

De regering in Parijs noemde de teruggebrachte kinderen erg jong en kwetsbaar. De moeders zouden niet naar Frankrijk mogen. Frankrijk haalde eerder al kinderen van jihadisten terug, ook voor Nederland. Naar verluidt zaten er deze keer geen Nederlandse kinderen bij.   

Baby en peuter onder voogdij Jeugdzorg Nederland
Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat een baby en een peuter die momenteel zonder ouders in kamp Al Roj in Syrië verblijven onder voorlopige voogdij van jeugdzorg in Nederland zijn geplaatst. Het gaat om de kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers. 

Zembla bezocht het kamp waar de kinderen van Rodgers verbleven in Syrië:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor