Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sperma westerse man steeds slechter door weekmakers

21-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
533 keer bekeken
  •  
slechtzaad
Schadelijke stoffen zoals weekmakers in plastic leiden ertoe dat mannen steeds vaker vruchtbaarheidsproblemen hebben. Als daar niets tegen wordt gedaan, “dan wordt het voorplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of ivf-behandeling’’. Dat zegt uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC woensdag in het Algemeen Dagblad .
Kwaliteit sperma achteruit gegaan
Twintig jaar geleden had een gezonde man nog zestig miljoen zaadcellen per milliliter. Tegenwoordig is dat nog maar veertig miljoen. Als deze daling aanhoudt, zit de man over twintig jaar in de 'gevarenzone' en heeft hij te weinig zaadcellen om op natuurlijke wijze kinderen te krijgen.
Grote boosdoener
Dohle noemt onder andere de chemische stof BPA in plastic als grote boosdoener. Deze zogenaamde weekmakers zitten bijvoorbeeld in babyflesjes, maar ook in de bakjes van magnetronmaaltijden. De weekmakers komen terecht in de voeding na opwarming. Ook waarschuwt de uroloog voor pesticiden in ons drinkwater die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen.
Zaadbalkanker
De weekmakers en schadelijke stoffen hebben ook tot gevolg dat steeds meer pasgeboren kinderen een afwijking aan de geslachtsorganen hebben. Ook krijgen mannen vaker zaadbalkanker en worden er steeds vaker spermacellen met afwijkingen gevonden.
Nog ver weg
Volgens Dohle is het scenario dat stellen op natuurlijke wijze geen kinderen meer kunnen krijgen nog ver weg, maar wel iets om ons zorgen over te maken. Vandaag praten vierhonderd deskundigen uit de internationale wetenschap in Rotterdam over de vraag hoe die vruchtbaarheidsproblemen kunnen worden voorkomen.
Hormoonverstoorders
Hormoonverstorende stoffen zitten niet alleen in plastics, maar ook in de blikjes van groenten en op bespoten groenten en fruit en in crèmes. Niet alleen voor mannen kan dit gezondheidsproblemen opleveren, ook voor vrouwen vormen de stoffen een risico. Zembla maakte er vorig jaar de aflevering ‘Hormoonverstoorders’ over. Daarin was onder andere te zien wat het kost om ziektes te behandelen waarvoor duidelijke aanwijzingen zijn dat een deel ervan door hormoonverstoorders ontstaat. Steeds meer artsen waarschuwen voor de gevaren van deze stoffen. Toch zijn ze nog niet verboden in Nederland. In Denemarken en Frankrijk wel.
Beeld: Flickr  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor