De SP heeft de Kamervragen ingediend naar aanleiding van de Zembla uitzending 'Adoptiebedrog - deel 4.' SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil graag van minister Sander Dekker (rechtsbescherming) weten of is hij geschrokken van het nieuws dat ministeries wisten van de misstanden bij interlandelijke adopties. Uit WOB-documenten die Zembla
eerder dit jaar in handen kreeg, blijkt dat de overheid al in 1991 door de Nederlandse ambassade in Colombo zeer gedetailleerd werd geïnformeerd over ernstige misstanden rond adopties in Sri Lanka. Toch greep de overheid niet in.
Motie verjaringstermijn adoptie Van Nispen wil ook graag weten hoe minister Dekker uitvoering gaat geven aan de motie Van Nispen / Van der Staaij die
onlangs werd aangenomen in de Kamer, waarin gepleit wordt om de verjaringstermijn in adoptiezaken af te schaffen. "Bent u bereid om er voor te zorgen, vooruitlopend op de definitieve uitvoering van de motie, dat de Staat zich vanaf nu niet meer actief gaat beroepen op het feit dat vorderingen verjaard zouden zijn, gelet op de maatschappelijke discussie, de rol en de verantwoordelijkheid van de overheid en het feit dat hier nog uitgebreid onderzoek naar wordt verricht?"
Bij het indienen van de motie stelde Van Nispen dat het niet rechtvaardig is dat de verjaringstermijn in adoptiezaken begint te lopen op het moment dat de adoptie plaatsvond. "Daarom stellen wij voor om die verjaringstermijn af te schaffen. Of om in ieder geval die verjaringstermijn pas te laten lopen op het moment dat de geadopteerde 18 wordt. Omdat je dan pas volledig realiseert wat er gebeurd is."
Onderzoek naar adoptiebedrog Vorige week maakte Dilani Butink
bekend dat zij in hoger beroep gaat tegen de Nederlandse staat en stichting Kind en Toekomst. Butink, in 1992 geadopteerd vanuit Sri Lanka, heeft hen in 2018 aansprakelijk gesteld voor het leed dat haar is aangedaan rond haar frauduleuze adoptie. De rechter oordeelde in september dat haar zaak is verjaard en dat de overheid niet verwijtbaar is.
Eind 2018 kondigde minister Dekker een onderzoek aan naar de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij de adoptie van buitenlandse kinderen in de periode 1967-1998. Uiterlijk op 1 april 2021 presenteert de onderzoekscommissie haar rapport.
Lees ook: Reactie Ministerie van Justitie op 'Adoptiebedrog deel 4'