Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Snel uitleg over Nederlandse informatie drones'

25-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snel-uitleg-over-nederlandse-informatie-drones
Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer heeft het kabinet om opheldering gevraagd over berichten dat de Verenigde Staten toch Nederlandse inlichtingen gebruiken voor liquidaties met drones. De SP, het CDA en D66 willen snel uitleg, omdat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdagavond volgens hen nog stellig ontkende dat Nederlandse data daarvoor worden gebruikt.
Twijfel
De drie partijen twijfelden tijdens dat debat aan de bewering van de minister dat Nederland niet meewerkt aan illegale acties met de onbemande vliegtuigjes om vermeende terroristen of anderen uit te schakelen. Ex drone piloot Brandon Bryant, zegt in de ZEMBLA aflevering 'Dodelijke drones' dat het ondenkbaar is dat Nederlandse inlichtingen niet door Amerikanen zijn gebruikt bij drone-aanvallen. ‘ Het is gegarandeerd dat het gebruikt is. Als je kijkt naar alles dat de NSA gedaan heeft; naar alles wat de overheid gedaan heeft; alle drone-rapporten, dan is het onvoorstelbaar dat ze de informatie die ze van anderen hebben verkregen niet hebben gebruikt ,’ aldus B. Bryant in ZEMBLA.
Het zou daarbij gaan om zogeheten metadata. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over welk telefoonnummer met welk nummer belt, wanneer, waar en hoe lang.
Zaak ophelderen
Volgens Hennis zijn er geen aanwijzingen dat andere landen liquidaties met drones ('targeted killings') uitvoeren waarbij ook informatie is gebruikt die door Nederlandse inlichtingendiensten is verzameld. ' We horen nu een heel ander verhaal ', zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Ook volgens zijn CDA-collega Raymond Knops vraagt het bericht om spoedige opheldering door het kabinet. Volgens SP'er Harry van Bommel moet deze informatie bekend zijn binnen de defensieorganisatie. Ook hij wil dat het kabinet de zaak snel opheldert.
Niet duidelijk
De militaire inlichtingendienst MIVD kan tijdens militaire operaties gegevens delen met partnerlanden. Het is daarbij volgens Hennis niet gebruikelijk dat diensten elkaar melden of informatie ook voor andere doelen wordt gebruikt. Het is ook niet bekend op basis van welke informatie andere landen operaties uitvoeren, aldus de minister.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.