Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Smaakjes voor e-sigaret worden verboden, ‘sigaretvrije generatie komt eraan’

23-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
e-sigaret

© ANP

Smaakjes voor een e-sigaret worden verboden. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij wil zo het roken ervan minder aantrekkelijk maken voor jongeren. De staatssecretaris stelt dat er steeds meer aanwijzingen komen dat de e-sigaret een opstap is naar het roken van gewone sigaretten, en dat de vele smaakjes de rookwaar aantrekkelijk maken voor jongeren.

Blokhuis liet eerder al onderzoek doen naar de e-sigaret, die vaak wordt gebruikt om te stoppen met roken. Het Trimbos-instituut, dat dat onderzoek uitvoerde, stelde toen dat de elektronische sigaret schadelijker is dan gedacht. Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt het Trimbos overigens pas over tientallen jaren te weten, "omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen", zo stelde het in mei dit jaar. "Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd", luidde het advies.

Lees ook: Dit gaat vanaf 2020 veranderen voor rokers

Geen plaats voor e-sigaretten met smaakjes
Blokhuis: "Er wordt door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken. De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats."

Om een rookvrije generatie te bevorderen worden ook verhittingsapparaten voor tabak, zoals de IQOS, wettelijk aan banden gelegd, aldus Blokhuis. Hierdoor gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten zoals sigaretten. Dat betekent onder meer een leeftijdsgrens, een uitstalverbod en een reclameverbod.

‘Gevaarlijke symboolpolitiek’
Voorzitter Emil ’t Hart van de branchevereniging Esigbond noemt een smaakstofverbod "gevaarlijke symboolpolitiek" met grote gevolgen voor de volksgezondheid. "Ook volgens het Trimbos-instituut stappen rokers met een stopwens bij een verbod veel minder snel over op de bewezen minder schadelijke e-sigaret. Want smaakjes zijn een goed middel om te ontwennen. Ook zullen e-sigaretgebruikers dan massaal terugvallen op gewone sigaretten."

Verder vindt hij het misleidend dat Blokhuis stelt dat de e-sigaret aantrekkelijk is voor jongeren en een opstap is naar de gewone sigaret. "Uit Trimbos-cijfers blijkt dat het aantal jongeren dat experimenteert met een e-sigaret daalt en dat van structureel gebruik onder hen nauwelijks sprake is." Daarnaast denkt hij dat mensen voor smaakjes naar omringende landen gaan uitwijken.

Bekijk hier een fotoserie over de tabaksindustrie

20.000 doden
Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. De Rijksoverheid wil samen met de organisaties in het Nationaal Preventieakkoord in 2040 een rookvrije generatie maken. Dat betekent dat kinderen dan niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23 naar maximaal 5 procent, zo schreef het kabinet over het akkoord.

In 2011 onthulde Zembla in de uitzending ‘Minister van tabak’ de nauwe banden tussen de tabaksindustrie en de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Edith Schippers.  

Bekijk hier de brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer:

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor