Het is sneller, makkelijker en kent alleen maar winnaars: CRISPR-Cas. Door een nauwkeurige knip in het DNA van een plantenzaadje kunnen voedselgewassen worden aangepast aan de wensen van teler en consument. Ons voedsel is zo beter bestand tegen klimaatverandering, er is minder landbouwgif nodig en alleen zo blijft er voldoende eten voor de groeiende wereldbevolking. Althans, dit stellen voorstanders van deze Nobelprijswinnende techniek.
Het gebruik valt binnen Europa nu nog onder strenge wetgeving, maar daar kan binnenkort verandering in komen. De zaadindustrie heeft de afgelopen jaren - samen met een grote groep wetenschappers en de Nederlandse overheid – flink gelobbyd voor aanpassing van de Europese wetgeving. De verwachting is dat de Europese Commissie nog voor de zomer met een voorstel komt om de regels te versoepelen. En dan liggen er straks genetisch gemodificeerde appels en tomaten in het schap.
Maar is sleutelen aan ons voedsel wel zo’n goed idee? Hebben de voorvechters van CRISPR-Cas voldoende oog voor gevolgen op de lange termijn? Maakt gentech-voedsel de intensieve landbouw echt duurzamer? De makers van Zembla reizen af naar Argentinië, waar het telen van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja en maïs, sinds eind jaren ‘90 is toegestaan en onderzoeken de argumenten en belangen van de voorvechters van genetische modificatie.
Donderdag 13 april om 20.30 uur bij BNNVARA, NPO2.
Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Lilit Martirosova
Eindredactie: Manon Blaas
Bekijk de eerste beelden:
Hier vind je de volledige schriftelijke reactie en antwoorden op vragen die Zembla voorlegde aan de WUR, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Plantum.
WUR:
LNV:
Plantum:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.