Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sjoemelen met vlees

  •  
05-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
682 keer bekeken
  •  

Hoe gezond is uw gehaktbal? Hoe eerlijk is uw karbonade? Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd?

Het imago van de vleesindustrie krijgt dit jaar een forse knauw als bekend wordt dat paardenvlees als rundvlees wordt verkocht.

Nieuwsbericht: Vleeskeurmeesters: 'Schadelijke bacteriën en afgekeurd vlees in voedselketen'

Zembla onderzoekt wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt.

Transcriptie van deze uitzending.

Verslag EC
over verplichte vermelding land van oorsprong vlees als ingredient


DRAFT REPORT on the food crisis
Fraud in the food chain and the control thereof  (2013/2091(INI)), Committee on the Environment, Public Health and Food Safety Rapporteur: Esther de Lange Draft report

Kamerbrief over toezicht slachterijen

Sharon A.M. Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken stuurde deze begeleidende brief  (pdf) naar de Tweede Kamer over het rapport van de NVWA: Rapportage project verbetering toezicht kleine en middelgrote slachterijen (pdf)

Schrifelijke reactie van VION food
VION food stuurde ons deze schriftelijke reactie (pdf)

VION code of conduct
In deze gedragscode staat onder de kop 'klokkenluidersregeling' onder meer: "De Raad van Bestuur neemt dergelijke zaken serieus op en heeft aan de aangewezen VION compliance offi cers de bevoegdheid en de verplichting gegeven om elke klacht te onderzoeken op de wijze zoals hij verstandig acht, daarbij, voor zover mogelijk, de privacy van de betrokken medewerker beschermend." En: "In de beoordeling van de klacht zullen de belangen van de Onderneming worden afgewogen tegen de belangen van de betrokken medewerker."

Reactie Ekro
Ekro beantwoordt schriftelijk (pdf) de vragen van ZEMBLA, waaronder de vraag: wordt kalfsvlees dat (soms jarenlang) ingevroren is geweest ontdooid, bijgesneden en opnieuw verkocht?

Reactie Dierenbescherming
Fraude met het Beter Leven kenmerk is voor de Dierenbescherming onacceptabel en zal leiden tot een verbod op verder gebruik van het label. De Dierenbescherming reageert geschokt op onthullingen van Zembla over geknoei met varkensvlees bij een vestiging van slachterij Vion. http://www.dierenbescherming.nl/nieuws/3385

Reactie NVWA
De situatie die u schetst is ernstig. Wij zijn op dit moment bezig met de aanpak van de problemen in het veterinaire domein. Daarom geven wij op dit moment geen verdere reactie. (NVWA, 28 september 2013)

Reactie Verin
Naar aanleiding van uw mail  berichten wij u dat VERIN, indien zij werkzaamheden uitvoert voor derden, haar werkzaamheden uitvoert op de door de betreffende opdrachtgever voorgeschreven wijze.

Normstelling NVWA
In de ' Normstelling en normen roodvlees en pluimveevlees Slachthuizen, uitsnijderijen en koel- en vrieshuizen ' (pdf) stelt de NVWA dat: 'De norm voor het niet waarnemen van bezoedeling door slachtfouten per karkas wordt vastgesteld op 2 % totale bezoedeling en 0% voor fecale bezoedeling. De fecale bezoedeling dient aan het einde van de slachtlijn altijd 0% te zijn!'

Verordening Europees Parlement
In de Verordening van het Europees Parlement en de raad van 29 april 2004
houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong
staat: 'Karkassen mogen niet zichtbaar met uitwerpselen verontreinigd zijn. Elke zichtbare verontreiniging moet onmiddellijk worden verwijderd door bijsnijden of door een andere behandeling met een gelijkwaardig effect.'

Werkboek Hygiënecode Varkensslachterij/ Kalverslachterij
In dit document (pdf) wordt nadrukkelijk gesteld dat bij het verwijderen van darminhoud de bezoedelde plekken grondig moet worden weggesneden en dat onder het verwijderen van darminhoud het afwassen met water (zelfs van 82 graden C) niet valt.

Ook in het ' Werkboek Hygiënecode Kalverslachterij Deel 11 Slachthandelingen (procesgang) ' wordt hiervan speciaal melding gemaakt.

Zichtkeuring
In 2006 waarschuwde met ministerie al in het rapport ' Invoering van zichtkeuring in de varkensvleesketen; analyse van consequenties 'voor de risico's bij de zichtkeuring. 'Het risico dat keuringspersoneel bloot staat aan grote druk of intimidatie kan misschien verminderd worden door de beslissing over wel / niet met zichtkeuring slachten niet bij de keuringsdierenarts op het betreffende slachthuis te leggen.'

Kamervragen Marianne Thiemen over de KDS
In 2008 stelde Marianne Thiemen Kamervragen (pdf) over de onafhankelijkheid van de keurmeesters van de KDS.

Certificatiereglement Beter Leven kenmerk Vleesverwerkende Bedrijven
Dit certificatiereglement bevat de werkwijze voor het toekennen van certificaten door certificerende instanties, die daarvoor door de Stichting Beter Leven kenmerk (SBLk) zijn aangewezen. Beter Leven kenmerk (website)

Varkensvlees met 1 ster
Waarom krijgt dit varkensvlees het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming? Varkensvlees met 1 ster

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.