Donderdag heeft de ernstig zieke Anne Marie van Veen vier sigarettenfabrikanten aangeklaagd. Volgens de vrouw, die als kind al begon met roken en nu longkanker heeft, is de tabaksindustrie schuldig aan haar verslaving.
Van Veen wordt vertegenwoordigd door advocaat Bénédicte Ficq. Ficq deed donderdag ook aangifte namens een andere patiënt en een rookverslaafde.
Afkicken mislukte steeds
Van Veen kondigde eerder dit jaar al aan de tabaksindustrie aan te willen klagen vanwege het bewust verslaafd maken. Daarna meldden meer dan duizend andere kankerpatiënten en mensen met een chronische longaandoening zich met dezelfde intentie. Van Veen, die moeder is van vier kinderen, probeerde meerdere keren van het roken af te kicken. Maar steeds mislukte dat.
Strafbaar handelen
Op de website
sickofsmoking.nl
legt advocaat Ficq uit dat de tabaksproducenten zich schuldig maken aan strafbaar handelen. Hierover zegt ze: “De sigaretten die zij produceren zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken.”
De advocaat voegt daar aan toe: “Een verslaafde roker maakt weliswaar zelf de keuze om sigaretten te roken, maar dat rechtvaardigt het handelen van de tabaksproducenten niet. De keuzevrijheid van de verslaafde roker wordt namelijk doelbewust beïnvloed. Om die vrijheid te beperken, worden verslavende stoffen aan de sigaret toegevoegd.”
'Minister van tabak'
Het overheidsbeleid legt de verantwoordelijkheid om wel of niet te roken nu bij de burger. Volgens VVD-minister Edith Schippers moet de overheid niet ‘betuttelen’ en zijn mensen goed in staat zelf te beslissen of ze wel of niet moeten roken. Eerder stopte ze voorlichtingscampagnes die het roken moesten ontmoedigen en ze was verantwoordelijk voor het opheffen van het rookverbod in de kleine horeca. Het leverde haar veel kritiek op, omdat ze zich zou laten beïnvloeden door de tabakslobby. Zembla maakte een uitzending over de invloed van de tabakslobby op overheidsbeleid met de titel: ‘
Minister van tabak
’.
Maar het feit dat de overheid de verkoop van tabak niet heeft verboden, is volgens Ficq geen reden om de aanklacht af te keuren: “Het opzettelijk en met voorbedachten rade benadelen van de gezondheid is namelijk strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.”
Donderdagavond is Bénédicte Ficq te gast in het programma Pauw om over de zaak te praten.