Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Secretaris-generaal VN wil acute noodhulp voor Gaza

30-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
VN bezoek Gaza ANP
De humanitaire crisis in Gaza als gevolg van de Israël blokkade is zo ernstig dat Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, woensdag meteen een dringende oproep deed tot noodhulp op grote schaal. Daarnaast beval hij direct vier miljoen euro uit het VN-noodhulpfonds vrij te maken voor het gebied. "Ik hoop op een dag terug te komen in Gaza en te zien dat het een vredevol en welvarend onderdeel is van de Palestijnse staat", aldus Guterres woensdag tijdens zijn eerste werkbezoek aan de Gazastrook.
VN secretaris-generaal in GAza ANP
 Guterres is sinds begin dit jaar secretaris-generaal van de VN. Hij sprak woensdag bij een door de VN gesteunde basisschool in het noorden van de Gazastrook. Hij riep de onderling strijdende Palestijnse partijen op tot eenheid. Daarmee doelt hij op Hamas dat in Gaza de dienst uitmaakt en Fatah dat delen van de Westelijke Jordaanoever beheert. "Die verdeeldheid ondermijnt de zaak van de Palestijnen."
Eisen van Hamas
De secretaris-generaal sprak met Israëlische en Palestijnse leiders met als doel de vredesonderhandelingen weer op gang te brengen. Hij heeft geen leiders van Hamas ontmoet. Hamas eiste voor een eventuele ontmoeting een aantal zaken van Guterres.
Zo wil Hamas dat de VN secretaris-generaal zijn best doet om Israël zover te krijgen de blokkade van Gaza op te heffen. Volgens Hamas is dat de enige manier om een einde te maken aan de humanitaire crisis. Ook wil Hamas goedkeuring voor steun- en ontwikkelingsprogramma’s voor Gaza en moet Guterres druk uitoefenen op Israël om Palestijnse gevangenen vrij te laten.  
Ontmoetingen met Israëlische officials
Voordat hij Gaza bezocht, maakte Guterres een helikoptertour langs de grens tussen Israël en Gaza Hij deed dat samen met Danny Danon, de Israëlische VN-ambassadeur, en de Israëlische generaal Aviv Kochavi. Ze bezochten samen ook een tunnel die door Hamas is gegraven en van waaruit in het verleden verrassingsaanvallen op Israël werden uitgevoerd. De meeste tunnels zijn door Israël vernietigd in de laatste grote oorlog. Om te voorkomen dat Hamas de tunnels herstelt of nieuwe aanlegt, bouwt Israël een enorme muur rond Gaza die metersdiep onder de grond doorloopt.
Israël versnelt bouw kilometerslange ondergrondse muur
Gaza heeft een oppervlakte van twee maal Texel en is met 1,8 miljoen Palestijnen één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De blokkade die door Israël in 2007 is opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp.
Zembla bezocht het gebied in 2015 en maakte daar de documentaire 'Gevangen in Gaza' over.
Drinkwater en sanitaire voorzieningen in gevaar
Het herstel van de drinkwatervoorziening in Gaza, zwaar beschadigd in de oorlog van 2014, verloopt uitermate traag en daardoor is er een tekort aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.
Daarnaast is de infrastructuur door de blokkade grotendeels ingestort.De energietoevoer is als gevolg schaars. Om het stedelijk gebied in Gaza grotendeels leefbaar te houden, is besloten de stroomtoevoer naar de kustgebieden fors omlaag te brengen. Zonder energie werken de filtersystemen en de rioolpompen niet meer. Ongefilterd rioolwater stroomt de zee in en daardoor was het nog nooit zo smerig langs de kust in Gaza als nu. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.