"Mijn grote idool is Ruud van Nistelrooy", zegt de 14-jarige Michael Omollo. Hij wijst naar een oranje KNVB-vlaggetje aan de muur van de enige kamer die hij met zijn moeder en twee broers bewoont in Mathare Valley, een wijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De wijk waar in 1987 de voetbalclub MYSA werd opgericht. Wie lid is mag voetballen, maar moet ook werken in de wijk. De club heeft nu 17.000 leden en was dit jaar kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Op 10 december ontvangt MYSA in Den Haag de Prins Clausprijs. Een documentaire over MYSA - onder de titel 'Scoren in de sloppenwijk'. MYSA (Mathare Youth Sport Association) heeft meer dan 1000 teams en voor de meest talentvolle spelers is een professioneel team opgericht: Mathare United. United is inmiddels een van de topclubs van Kenia én leverancier van een aantal internationals.
In gevaar
De Canadees Bob Munro, oprichter van MYSA, vertelt in Zembla dat hij hoopte dat hij met de oprichting van een topteam genoeg inkomsten zou verwerven om de spelers te betalen en de kosten te dekken. De Kenya Footbal Federation brengt dit onafhankelijkheidsstreven echter in gevaar.
Munro: "Onze club werd bedreigd en gediscrimineerd. We kregen niet-neutrale scheidsrechters toegewezen en ze hebben ons zelfs al eens onze titel ontnomen door punten van ons af te nemen. In plaats van geld te genereren verdwijnt het geld in de zakken van de KFF-bonzen. Zij maken misbruik van de fondsen die behoren aan de clubs en spelers. Zij bestelen onze jeugd!".
MYSA is nog niet erkend door de FIFA, de wereldvoetbalbond. "Helaas houdt de FIFA de KFF de hand boven het hoofd, terwijl ze volledig op de hoogte zijn van alle malafide praktijken", zo fulmineert Munro.
Schoonmaakacties
De MYSA-jongeren probeert inmiddels het leven in de sloppenwijk te verbeteren met schoonmaakacties. Of ze helpen mee als coach of scheidsrechter. Hiermee kunnen zij punten verdienen, die ze uiteindelijk kunnen omzetten in een studiebeurs.
Ook de sterspelers van Mathare United zijn verplicht om naast het voetbal minstens 60 uur per maand voor MYSA te werken. Zo geeft international Titus Mulama bijvoorbeeld AIDS-voorlichting." MYSA gaat niet alleen over voetbal, het gaat over het leven', zegt Peter Serry, directeur van MYSA en assistent-coach van Mathare. "Het gaat erom hun verantwoordelijkheidsgevoel te prikkelen. Zo maak je nieuwe leiders en geef je de kinderen een toekomst", aldus Serry in Zembla.
Michael Omollo, de fan van Ruud van Nistelrooy, traint elke dag na school op een stoffig veldje, maar is ook in zijn buurt actief. Hij geeft voorlichting en begeleidt kleinere kinderen zodat hij genoeg punten kan verdienen om kans te maken op een van de 400 studiebeurzen.
Magulate is scheidsrechter en opgegroeid met MYSA. Zij kreeg een studiebeurs en kon daardoor haar studie afmaken. Ze werkt in het gevangenisproject van MYSA, dat opgepakte straatkinderen helpt om uit de jeugdinrichtingen terug te keren naar hun familie. Ook coach Kimanzi is opgegroeid met MYSA. Hij is een groot aanhanger van de Nederlandse trainingsmethoden en kreeg les in Zeist bij de KNVB.
De vele jonge talenten in het juniorenteam staan te trappelen om in Mathare United te mogen spelen. De beste spelers, zoals Titus Mulama, hopen op een aankoop door een Europese club, zodat MYSA weer wat ruimte krijgt in haar kas.