Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Schouten vertraagt afhandeling wetsvoorstel dat dierenmishandeling tegengaat’

08-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Hond
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil dat minister Carola Schouten (LNV) spoed zet achter de afhandeling van het wetsvoorstel dat dierenmishandelaars verbiedt dieren te houden. Het zogenoemde wetsvoorstel voor een houdverbod ligt al sinds oktober 2018 klaar, maar is nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de wet wordt het mogelijk dat recidivisten een houdverbod van maximaal tien jaar kunnen krijgen.

Animal Rights luidt nu de noodklok: "Diverse gevallen van dierenverwaarlozing die afgelopen maand in het nieuws kwamen, schreeuwen om spoed," zegt woordvoerder Erwin Vermeulen.

Erbarmelijke leefomstandigheden 
Vermeulen wijst daarmee onder andere op het nieuws over een boerenbedrijf uit Wierden waar vee in eigen mest zwom. De veehouder kreeg van een rechter in Almelo een voorwaardelijke stillegging opgelegd vanwege erbarmelijk slechte leefomstandigheden waarin varkens en kalveren leefden. Tevens was er in december een zaak waarbij het OM stillegging eiste van een veehouderij uit de gemeente Slagharen.

Op de boerderij werden 71 runderen, waarvan 18 kalveren, gehouden onder zorgelijke omstandigheden. De veehouderij, een ‘aandachtsbedrijf’ is al eerder veroordeeld voor het overtreden van dierenwelzijnsregels. Afgelopen september kwam de boer voor de rechter vanwege soortgelijke feiten uit 2017 en 2018. Animal Rights vindt dat boeren nu te makkelijk wegkomen met mishandeling of verwaarlozing van hun vee. Volgens Vermeulen komt veel van de verwaarlozing voort uit financiële en/of psychische problemen. 
  
Wet houdverbod 

De wet voor een houdverbod maakt het mogelijk dat daders van dierenmishandeling of dierenverwaarlozing straks een houdverbod van maximaal tien jaar kunnen krijgen, om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan. Het gaat om een zelfstandige maatregel die de rechter oplegt, waarmee dierenleed voor langere tijd kan worden voorkomen.

Het houdverbod kan onmiddellijk na de rechterlijke uitspraak ingaan, ook als er nog hoger beroep of cassatie volgt. Nu is het zo dat iemand die veroordeeld is voor dierenmishandeling bij een hoger beroep,  cassatie, of na het uitzitten van een straf, opnieuw dieren kan houden. Vermeulen: "Wij waren afgelopen oktober erg blij dat dit wetsvoorstel er lag. Dit soort wetten worden voornamelijk voor huisdieren opgesteld en nu geldt het ook voor veehouders." Maar volgens Animal Rights wordt de wet voor een houdverbod sindsdien alleen maar vertraagd. Vermeulen vermoedt dat Schouten sinds de boerenprotesten niet de drang voelt om boeren extra maatregelen op te leggen.   

"Wij willen ontkrachten dat de minister het wetsvoorstel bewust vertraagt", zegt een woordvoerder van minister Schouten. "Wij herkennen er ons niet in dat druk vanuit de sector invloed zou kunnen hebben op het wetsvoorstel." De Raad van State ontvangt het wetsvoorstel dit voorjaar. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.