Minister Schippers moet van een ruime Kamermeerderheid een ultieme poging wagen om alsnog een deal te sluiten over het peperdure medicijn Orkambi. Eerdere onderhandelingen liepen stuk. Het medicijn tegen taaislijmziekte kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid liet twee weken geleden aan de Tweede Kamer weten, dat het middel vanwege de te hoge prijs niet in het basispakket komt. Nederland en België probeerden samen nog een lagere prijs te bedingen, maar zonder succes.
Onacceptabel vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Nine Kooiman
zegt in het AD
: “Patiënten mogen niet de dupe worden van de absurd hoge medicijnprijzen en moeten kunnen rekenen op goede en betaalbare zorg."
Meer lucht
Mensen met taaislijmziekte moeten het hun leven lang gebruiken. In Nederland zouden 750 patiënten er baat bij kunnen hebben. Zij zouden dankzij het medicijn minder taai slijm aanmaken, waardoor ze meer lucht krijgen, minder infecties oplopen en een betere conditie opbouwen. Onder hen de zes maanden oude Lotte. Haar moeder vroeg onlangs op Facebook aandacht voor
een petitie die is gestart
om Orkambi weer in het basispakket te krijgen. De petitie is bijna 90.000 keer getekend.
Aan de Universiteit Utrecht wordt ondertussen hard gewerkt om een oplossing voor de dure medicijnen te ontwikkelen. Dat
meldt de NOS
. De wetenschappers bedachten een apparaat waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De zogenoemde Bionexpresso is een soort 3D-printer, een mini-medicijnfabriek. Verzekeraars betalen mee aan de uitvinding, maar het gaat naar schatting nog zeker drie jaar duren voordat het apparaat er daadwerkelijk is.
Hoorzitting
Patiënten die nu afhankelijk zijn van dure medicijnen hebben er voorlopig niets aan. Over die exorbitante prijzen van sommige medicijnen zijn veel zorgen. Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA riep onlangs om actie tegen fabrikanten die ‘over de rug van patiënten grof geld verdienen’. Hij wil nog voor de zomer in de Tweede Kamer een hoorzitting organiseren met farmaceuten, verzekeraars en artsen.
Volgende week komen patiëntorganisaties op het ministerie praten over de impasse rond het medicijn Orkambi. Fabrikant Vertex laat in het AD weten dat de deur openstaat voor nieuwe onderhandelingen.
‘Het Farma Fortuin’
Farma Fortuin
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending
‘Het Farma Fortuin’
waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.