De schadevergoeding voor de Amerikaanse tuinman Dewayne Johnson, die stelde dat hij door onkruidverdelger Roundup kanker had gekregen, is in hoger beroep fors verlaagd. De man kon door een vonnis uit 2018 nog aanspraak maken op 78,5 miljoen dollar schadevergoeding, maar dat is door het gerechtshof in Californië teruggebracht tot 20,5 miljoen dollar.
Dewayne Johnson bestrijdt als terreinbeheerder dagelijks het onkruid op de sportvelden van de school in Californië, totdat hij een agressieve vorm van lymfeklierkanker en huidkanker krijgt. Dit is te zien in de uitzending 'De macht van Monsanto'. Eerder oordeelde de rechter in de zaak die Johnson heeft aangespannen tegen de Roundup-producent Monsanto dat er een causaal verband is tussen de blootstelling aan Roundup en zijn ziekte.
Over Roundup worden al jaren rechtszaken gevoerd in de Verenigde Staten. In het verleden zijn al vaker hoge schadevergoedingen toegekend, waarvan later weer gesteld werd dat ze eigenlijk te hoog waren.
(tekst gaat verder onder video)
MegaschikkingHet Duitse chemiebedrijf Bayer, dat door de overname van Monsanto verantwoordelijk is voor Roundup, sloot vorige maand nog
een megaschikking met duizenden Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger. Daarmee waren miljarden dollars gemoeid. Maar er zijn ook nog veel klagers die niet akkoord zijn gegaan. Ook de huidige zaak viel buiten de schikking.
De nieuwe uitspraak heeft mogelijk nog consequenties voor al die andere zaken. Omdat nu is bevestigd dat Bayer met geld over de brug moet komen, kunnen andere slachtoffers dit aangrijpen door een hogere schadevergoeding te eisen. De kwestie is wel erg complex. Een andere Amerikaanse rechter stelde eerder deze maand dat bepaalde onderdelen van de schikking juridisch niet door de beugel zouden kunnen. Bayer heeft op zijn beurt altijd volgehouden dat glyfosaat veilig is voor gebruik in de landbouw. Bij de miljardenschikking werd dan ook geen schuld bekend.
Meest gebruikte onkruidverdelger ter wereldRoundup is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld. Het middel, op basis van de werkzame stof glyfosaat, bestaat al sinds de jaren zeventig en werd op de markt gebracht door Monsanto. Veel boeren gebruiken het om onkruid te bestrijden. Het gebruik van Roundup scheelt de boeren een hoop extra werk én geld en zorgt ervoor dat ze minder hoeven te ploegen.
Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product. Zij voelen zich gesteund door verschillende onderzoeken waaronder dat van de Wereldgezondheidsorganisatie die in 2015 vaststelde dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Dit WHO-onderzoek werd later weerlegd door nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verhoogd risico op kanker is. WHO-expert Christopher Portier reageerde bezorgd op die onderzoeken en waarschuwt dat het landbouwgif niet ten onrechte als veilig moet worden beschouwd.
Bekijk hier de uitzending 'De macht van Monsanto':