Roundup-producent Monsanto verbannen uit Europees Parlement
04-10-2017
• leestijd 2 minuten
Lobbyisten van Monsanto, de Amerikaanse producent van onkruidverdelger Roundup, zijn niet meer welkom in het Europees Parlement. Over exact een week is er een parlementaire hoorzitting waaraan de multinational weigert mee te werken.
Het Europees Parlement besloot een hoorzitting te houden, nadat bekend werd dat Monsanto mogelijk wetenschappelijke studies over de schadelijkheid van glyfosaat heeft beïnvloed. In zeker één geval was het bedrijf ook betrokken bij de intrekking van een publicatie over de negatieve gevolgen van glyfosaat. Glyfosaat is een belangrijk bestanddeel van de onkruidverdelger Roundup die Monsanto produceert.
Kankerverwekkend
Glyfosaat is mogelijk kankerverwekkend en daarom zijn er veel zorgen over het gebruik van Roundup. Europese lidstaten moeten binnenkort stemmen of zij de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar willen verlengen. De Europese vergunning voor het gebruik van het middel loopt eind dit jaar af.
Kamp gaat onkruidverdelger glyfosaat niet verbieden
"Diegene die de democratische regels negeert, verliest ook zijn rechten als lobbyist in het Europees Parlement", zegt Phillippe Lamberts, de leider van de Europese fractie van de Groenen/Vrije Europese Alliantie.
"Amerikaanse bedrijven moeten accepteren dat het parlement een democratische controlefunctie heeft. Ook Monsanto kan daaraan niet ontsnappen", zegt Lamberts in The Guardian. 'Procedure gekaapt door populisme'
Monsanto liet weten de hoorzitting van volgende week woensdag ongeschikt te vinden als plek om deze zaken te bespreken. "Met grote zorgen hebben we de politisering gevolgd van de EU procedure om het gebruik van glyfosaat te verlengen", schrijft Phillip Miller, vice-president van Monsanto in een door The Guardian onderschepte brief. "Deze procedure zou gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke bevindingen, maar is nu gekaapt door populisme."
De beslissing om geen toegang tot het parlement meer te verlenen aan lobbyisten van Monsanto kreeg steun van alle grote fracties in het Europees Parlement en is daarom per direct ingegaan. Monsanto besteedt jaarlijks tussen de 300.000 euro en 400.000 euro aan lobbyen in Brussel.