RIVM gaat per direct kunstgras voetbalvelden onderzoeken
10-10-2016
•
leestijd 3 minuten
•
74 keer bekeken
•
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat per direct aan de slag met nieuw en grondig onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat in kunstgras voetbalvelden.
Eerder onderzoek niet representatief
Dat schrijft
de KNVB
maandag na een gesprek met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging Sport en Gemeente (VSG). De vier partijen kwamen bij elkaar naar aanleiding van
de uitzending van Zembla
vorige week. Daaruit bleek dat het onderzoek waaruit wordt geconcludeerd dat er geen gezondheidsrisico’s kleven aan spelen op kunstgras met rubbergranulaat, niet representatief is.
Kritiek op het onderzoek
Een van de punten van kritiek op het onderzoek was dat het slechts twee en een half uur duurde en dat er maar zeven voetballers bij betrokken waren. In 2008 werd door professor Martijn Berger van de Universiteit Maastricht gesteld dat dit onderzoek absoluut niet representatief kon zijn omdat er te weinig spelers en er ook geen vrouwen of kinderen bij betrokken waren. In Zembla herhaalde hij vorige week die kritiek en zei hij dat het onderzoek een heel kleine steekproef was.
Onderzoek naar 50 à 100 velden
Het RIVM heeft nu aangekondigd een inventarisatie te zullen maken van alle voetbalvelden die zijn ingestrooid met de rubberkorrels. Tijdens het onderzoek gaat het RIVM alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras opnieuw bestuderen. Ook zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tussen vijftig à honderd Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De KNVB gaat het RIVM helpen bij het selecteren van deze velden.
Zo snel mogelijk einde aan onrust
Het Rijksinstituut voor Gezondheid en de Nederlandse Voetbalbond hopen nog voor het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek bekend te maken. Hierover zei de KNVB: "We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken”.
Opdracht van de minister
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla gaf minister Schippers van Volksgezondheid vorige week opdracht om opnieuw onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijkheid van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Die korrels zijn gemaakt van oude autobanden. De autobanden worden zo gerecycled, maar de schadelijke stoffen zoals zoals zink, lood, benzeen en pak’s, zitten nog wel in het rubber. Op ieder kunstgras voetbalveld dat wordt ingestrooid met deze korrels, liggen omgerekend
20.000 versnipperde autobanden
.
Tientallen wedstrijden afgelast
Naar aanleiding van de onthulling ontstond veel onrust in het Nederlandse amateurvoetbal. Verschillende voetbalclubs besloten het spelen op kunstgras tijdelijk te verbieden en weken uit naar natuurgras. Tientallen wedstrijden werden
afgelast
.
De NOS
maakte een inventarisatie van de verschillende acties van voetbalclubs. In totaal zouden zeker dertig clubs actie hebben ondernomen na het nieuws.
Niet spelen met korrels
Het RIVM gaf afgelopen vrijdag nog het advies aan kinderen om niet met de rubberkorrels te spelen. Voetballen op kunstgras kon geen kwaad, aldus het Rijksinstituut. Ook maandag benadrukte het RIVM dat er vooralsnog niet wordt verwacht dat spelen op kunstgras met rubberkorrels schadelijk is voor de gezondheid.
Met verbazing de discussies over de afbreekbare koffiecups gezien. De minister zou moeten verbieden dat afbreekbare cupjes bij GFT worden afgevoerd. En Kassa ging daarin mee. Voor aluminium productie is in Borssele een atoomreactor neergezet! Kassa ging met redenaties vanuit de koffieproducentenwereld. En met een wel heel ambtelijke mevrouw van de compostindustrie die de minister een verbod wilde laten uitvaardigen. Wilt u de zinsnede ‘kan bij GFT-afval ‘ verwijderen van de verpakking vroeg de presentatrice steeds weer, als een bureaucrate. Bande VARA verwacht ik een milieuvriendelijkere aanpak. De Koffiejongens hebben gelijk, het roer moet om! Weg met het energie verslindende aluminium. Europa en Nespresso begrijpen dat in inmiddels, Kassa helaas niet.
https://dekoffiejongens.nl/waarom-onze-100-biologisch-afbreekbare-koffiecups-wel-bij-het-gft-kunnen/Dit artikel maakt het allemaal wel erg lastig met wat te doen.Is het nu niet zo dat er met de kennis van beiden wat genuanceerder naar buiten te treden?
Erg jammer dat het zo weinig bekend is dat er simpele apparaatjes bestaan waarmee je zelf effectief aluminium cupjes van de koffie kan scheiden en de lege cups bij het PMD en de koffie bij de GFT, op de composthoop of in de tuin kunt gooien. Je kunt ze in sommige Nederlandse winkels kopen (bijvoorbeeld de "Dualit Ecopress", maar ook bijvoorbeeld op Amazon (diverse merken en soorten). Geen gedoe met vieze cups bewaren en opsturen of naar de Blokker brengen, gewoon simpel zelf scheiden. Voor 10 tot 20 euro heb je er eentje. Gemiste kans Kassa!
Ik breng al jaren mijn capsules voor recycling weg. Ik breng nu deze cups naar een Blokker toe. Mijn vraag is zou je de supermarkten ,die uiteindelijk deze cups verkopen, niet kunnen verplichten om de gebruikte capsules in te nemen. Volgens mij bereik je dan veel meer mensen die cupjes ter recycling willen brengen. Deze vraag heb ik ooit ook al gesteld aan de fabrikant van l’or koffiecapsules.
Beste. Ik zat met verbazing te kijken naar dit onderwerp. De composteerder is gewoonweg dwars naar mijn idee. Want de man van de jongens heeft dit met hun nota bene getest in Wageningen. Maar als ze te beroerd zijn om de cups langer te laten composteren. Maar ja ok denk dat het allemaal een beetje tegenvalt dat composteren, want als er veel compost komt wat niet snel genoeg composteerd dan is dat het probleem denk ik en niet de producent.