RIVM gaat per direct kunstgras voetbalvelden onderzoeken
10-10-2016
•
leestijd 3 minuten
•
66 keer bekeken
•
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat per direct aan de slag met nieuw en grondig onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat in kunstgras voetbalvelden.
Eerder onderzoek niet representatief
Dat schrijft
de KNVB
maandag na een gesprek met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging Sport en Gemeente (VSG). De vier partijen kwamen bij elkaar naar aanleiding van
de uitzending van Zembla
vorige week. Daaruit bleek dat het onderzoek waaruit wordt geconcludeerd dat er geen gezondheidsrisico’s kleven aan spelen op kunstgras met rubbergranulaat, niet representatief is.
Kritiek op het onderzoek
Een van de punten van kritiek op het onderzoek was dat het slechts twee en een half uur duurde en dat er maar zeven voetballers bij betrokken waren. In 2008 werd door professor Martijn Berger van de Universiteit Maastricht gesteld dat dit onderzoek absoluut niet representatief kon zijn omdat er te weinig spelers en er ook geen vrouwen of kinderen bij betrokken waren. In Zembla herhaalde hij vorige week die kritiek en zei hij dat het onderzoek een heel kleine steekproef was.
Onderzoek naar 50 à 100 velden
Het RIVM heeft nu aangekondigd een inventarisatie te zullen maken van alle voetbalvelden die zijn ingestrooid met de rubberkorrels. Tijdens het onderzoek gaat het RIVM alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras opnieuw bestuderen. Ook zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tussen vijftig à honderd Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De KNVB gaat het RIVM helpen bij het selecteren van deze velden.
Zo snel mogelijk einde aan onrust
Het Rijksinstituut voor Gezondheid en de Nederlandse Voetbalbond hopen nog voor het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek bekend te maken. Hierover zei de KNVB: "We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken”.
Opdracht van de minister
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla gaf minister Schippers van Volksgezondheid vorige week opdracht om opnieuw onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijkheid van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Die korrels zijn gemaakt van oude autobanden. De autobanden worden zo gerecycled, maar de schadelijke stoffen zoals zoals zink, lood, benzeen en pak’s, zitten nog wel in het rubber. Op ieder kunstgras voetbalveld dat wordt ingestrooid met deze korrels, liggen omgerekend
20.000 versnipperde autobanden
.
Tientallen wedstrijden afgelast
Naar aanleiding van de onthulling ontstond veel onrust in het Nederlandse amateurvoetbal. Verschillende voetbalclubs besloten het spelen op kunstgras tijdelijk te verbieden en weken uit naar natuurgras. Tientallen wedstrijden werden
afgelast
.
De NOS
maakte een inventarisatie van de verschillende acties van voetbalclubs. In totaal zouden zeker dertig clubs actie hebben ondernomen na het nieuws.
Niet spelen met korrels
Het RIVM gaf afgelopen vrijdag nog het advies aan kinderen om niet met de rubberkorrels te spelen. Voetballen op kunstgras kon geen kwaad, aldus het Rijksinstituut. Ook maandag benadrukte het RIVM dat er vooralsnog niet wordt verwacht dat spelen op kunstgras met rubberkorrels schadelijk is voor de gezondheid.