Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ritje op een olifant of knuffelen met een leeuwenwelpje? 'Doe het niet'

30-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Bloedsafari 3
Bloedsafari 2
Tijdens vakanties in exotische oorden worden toeristen vaak verleid tot een ritje op een olifant, een selfie te maken met een aapje of een leeuwenwelpje te knuffelen. Doe het niet, zeggen drie dierenbeschermingsorganisaties. Ze zijn een voorlichtingsactie begonnen op Schiphol waar ze de toerist wijzen op “het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren”.

World Animal Protection , Stichting SPOTS en Stichting AAP laten op het grote scherm in de vertrekhal van Schiphol elke minuut een afbeelding te zien van wilde dieren die gebruikt worden tijdens 'omstreden toeristische tripjes' in landen als Thailand, Marokko en Zuid-Afrika.
Leuk, een olifantenrit, een aap die kunstjes kan of knuffelen met een leeuwtje? #THINKAGAIN : achter dit soort 'vermaak' schuilt enorm veel dierenleed. Samen met @stichting_aap en @stichtingspots waarschuwen we vakantiegangers hierover op @Schiphol . https://t.co/TsTCZdAL3Q pic.twitter.com/3Ll1Snkxxa
Groeiende trend
Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om. Minder bekend is dat deze groeiende vorm van toerisme veel dierenleed veroorzaakt. De groeiende trend van selfies draagt daar flink aan bij. De afgelopen drie jaar steeg het aantal selfies met wilde dieren op Instagram namelijk met maar liefst 292 procent.

Vreselijke omstandigheden
Over de hele wereld worden dieren uitgebuit voor dit soort praktijken, zeggen de organisaties. “Drie op de vier olifanten in parken in Azië leven onder vreselijke omstandigheden. Berberapen worden met uitsterven bedreigd doordat grote aantallen uit het wild worden geroofd voor toerisme en illegale handel. Ook leven er in Zuid-Afrika op dit moment maar liefst 8000 gefokte leeuwen die voor het knuffelen en wandelen zijn gefokt.”
jachttrofee bloedsafari
Bloedsafari
Daarnaast zijn veel dieren speciaal gefokt voor plezierjacht. In de ZEMBLA-uitzending ‘ Bloedsafari ’ wordt via een verborgen camera de winstgevende industrie achter deze ontluisterende trofeejacht blootgelegd.
Woede om foto waarop Emile Ratelband met leeuw poseert'
De meeste toeristen willen absoluut niets te maken hebben met de jacht in Zuid-Afrika. Maar ook zij kunnen ongemerkt bijdragen aan de florerende sector met een bezoek aan de populaire leeuwenparken. Hier kunnen de welpen geaaid worden. Volgens insiders worden veel van deze schattige leeuwtjes later verkocht aan de jacht-industrie, als ze te oud zijn om te worden geaaid.

Deze uitzending is niet langer beschikbaar online. Bekijk hieronder een aantal korte fragmenten uit de reportage:

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor