Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Remkes: 'Supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid'

17-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
931 keer bekeken
  •  
Supermarkt

© ANP

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes vindt dat de levensmiddelensector geen verantwoordelijkheid neemt door niet in te gaan op zijn uitnodiging om te praten over het stikstofbeleid. "Ik hoor heel vaak heel mooie woorden over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar deze houding getuigt daar niet van."

In eerste instantie zou supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanschuiven, maar maandag meldde de organisatie daar toch van af te zien. De koepel vindt het namelijk vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

Ondanks het onbegrip van Remkes blijft de deur voor de levensmiddelensector wel openstaan. "Als die sector nog behoefte heeft aan een gesprek, dan komt er een gesprek."

CBL gaf eerder al aan in een later stadium wel met Remkes en het kabinet te willen praten. "We hebben niet gezegd dat we nooit willen praten", reageert een woordvoerster. "Het is van belang dat de juiste partijen op zo'n moment van een gesprek aan tafel zitten. Maar bijvoorbeeld de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is daarbij niet aanwezig, dat is dan lastig. Dat is wel een belangrijke partij in de voedselketen", vervolgt ze.

De macht van supermarkten

in de Zembla-uitzending ‘Supermarktmacht’ blijkt dat supermarkten zich actief verzetten tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Ook blijkt in de uitzending dat supermarkten geen harde afspraken willen maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren.

De banken

Eerder schoven de boeren aan bij Remkes en ook milieu- en natuurorganisaties gingen het gesprek aan. De banken zitten morgen aan tafel. Over de rol van de banken bij de landbouwcrisis maakten we de uitzending: 'Het excuus van de boerenleenbank'.

In de uitzending 'Uitgeputte bodem: Het grote geld' onderzochten we de rol van zuivelcoöperaties en grote agrochemische bedrijven.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.