Maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp'ers, maar kunnen aanspraak maken op een dienstverband bij het bedrijf. De rechter in Amsterdam bepaalde dat in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen.
Deliveroo besloot begin vorig jaar de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden zij als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. Volgens FNV was er echter nog altijd een grote mate van afhankelijkheid van Deliveroo. De rechter ging daarin mee.
'Feitelijke onjuistheden' Deliveroo bestrijdt de lezing van de rechter en zegt dat diens uitspraak gebaseerd is op "feitelijke onjuistheden en onjuiste aannames". Het bedrijf benadrukt verder zijn bezorgers vrijheid en flexibiliteit te bieden en zegt dat de bezorgers dat juist waarderen.
De rechter bepaalde in een andere zaak dat Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer valt. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen. Ook tegen die uitspraak tekent het maaltijdbezorgbedrijf beroep aan.
Opgetogen
FNV is opgetogen over de twee uitspraken. Volgens de vakbond kan met name de beslissing over het werknemerschap van de bezorgers als blauwdruk dienen voor andere vergelijkbare zaken. Bestuurder Willem Dijkhuizen denkt dat de Belastingdienst nu achter Deliveroo aan gaat. "Dit zou weleens het failliet van het huidige verdienmodel van Deliveroo kunnen betekenen."
Fietskoerier Sytze Ferweda
Afgelopen juli oordeelde de rechter in een geval nog dat
Deliveroo een medewerker
níet in dienst hoeft te nemen
. Toen had fietskoerier Sytze Ferwerda een rechtszaak aangespannen tegen het koeriersbedrijf. Volgens de kantonrechter was duidelijk dat de overeenkomst bedoeld was als zzp-contract.
Maaltijdbezorger uit Amsterdam klaagt Deliveroo aan
Ferwerda meende dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. De fietskoerier wilde terug in loondienst en op die manier verzekerd zijn bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte. Nu kan dit dus alsnog.