Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie ASML

11-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
asml-ontwijkt-nederlandse-belasting-via-belgi%c3%ab
Zembla heeft ruim zes weken voor de uitzending contact opgenomen met ASML. We wilden graag een voorgesprek om een aantal zaken verduidelijkt te krijgen. Van een voorgesprek is het niet gekomen. Ook een interview voor de camera heeft ASML geweigerd.
We hebben telefonisch een aantal vragen gesteld:
--Waarom zit ASML met een bedrijf in België? Wat is dat voor een bedrijf?
--Op de Jaarrekening van ASML België zien we dat  dat bedrijf een eigen vermogen heeft van 3,6 miljard (2013). En dat er slechts drie personeelsleden werkzaam zijn.
--Uit jaarverslagen van ASML blijkt dat het Eigen Vermogen in België bijna de helft van het gehele eigen vermogen van ASML is. Hoe zit dat?
--Maakt ASML gebruik van de Notionele interest aftrek in België?
--ASML maakt in Nederland gebruik van de innovatiebox, een Nederlandse belastingsubsidie. Waarom dan ook gebruik van de aftrek in België?
--Is de Nederlandse belastingdienst op de hoogte van deze aftrek in België?
De enige reactie die we van ASML mochten ontvangen staat hieronder.
Waarom een groot deel van Eigen Vermogen in Belgie?
ASML heeft een buffer van 2 tot 2,5 miljard aan cash om schokken te kunnen opvangen. Dit is geld dat is verdiend in het verleden en waarover normale winstbelasting is betaald. Circa een kwart van deze cash is in België.

Maakt ASML gebruik van de Notionele Interest Aftrek?
Ja. In overleg met de Belgische en Nederlandse belastingdiensten is afgesproken dat ASML verreweg het grootste deel van de belasting over de verdiende rente betaalt aan de Nederlandse belastingdienst.

ASML Belgium BVBA en Finance CV?
ASML heeft geen “brievenbusfirma” in Belgie. Er zijn circa 30 ingenieurs werkzaam bij klanten, en een groep die werkt voor Finance.

Innovatiebox
R&D levert de economie veel waarde en geld op en daarom stimuleren vrijwel alle landen R&D met belastingmaatregelen. ASML investeert bijna 1 miljard euro per jaar in Nederland aan R&D, en heeft daarmee tienduizenden banen gecreëerd bij ASML en haar toeleveranciers in Nederland. Aan de Belastingdienst moet ASML bewijzen hoe deze R&D investering waarde oplevert voor de belastingbetaler, en dat is wat Michiel uitlegt in de video die in totaal 4:45 minuten duurt.

(terzijde: voor de R&D die word gedaan door ASML in de VS vindt een soortgelijk proces plaats door de Amerikaanse belastingdienst die eveneens R&D-kredieten verleent; er worden nooit dubbele kredieten verleend voor dezelfde activiteit. Alles gebeurt transparant met alle betrokken belastingdiensten)
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor